Wykonanie
Słodziutkie i kremowe z dodatkiem sezonowych
owoców.Oczywiście babeczki-pełne kalorii i niesamowicie pyszne....a na dodatek rozpływają się w ustach.
Składniki:spód babeczek:
1 szklanka /ok.200g pokruszonych herbatników/wybrałam czekoladowe/1 łyżka cukru/gatunek do wyboru/4 łyżki/ok.60- 70 g /stopionego
masłakrem:3
żółtka250 ml
mleka75 g
cukru25 g mąki/zwykłej lub typu maizena/
wanil ia
bita śmietana:150 ml
śmietany 30%1 łyżeczka
cukru pudruoraz
truskawkiWykonanie:Pokruszone/zmielone/ dokładnie
biszkopty należy połączyć z
cukrem i roztopionym
masłem.Gotową masą wyłożyć foremki .Ilość otrzymanych babeczek zależy od wielkości naszych foremek .Moje nie były zbyt duże więc otrzymałam 6 szt.Babeczki należy wstawić na 10 min do gorącego piekarnika/ok.180st/aby je lekko zapiec .Wyjąć z piekarnika i przestudzić i delikatnie wysunąć z foremek.Przygotować krem w/g przepisu tutaj i wystudzić.Można go zrobić wcześniej.
Śmietanę ubić na sztywno dodając łyżeczkę
cukru.Do wystudzonego kremu dodawać małe porcje
bitej śmietany i delikatnie wymieszać.Wstawić do lodówki aby krem lekko stwardniał.Gotową, schłodzoną masą napełniać babeczki, a na wierzchu każdego
ciastka ułożyć umyte, osuszone i pokrojone
owoce.
Babeczki można również nadziewać zwykłym
budyniem śmietankowym lub
waniliowym połaczonym ze świeżym
masłem.