ßßß Cookit - przepis na Krem patissiere

Krem patissiere

nazwa

Wykonanie

Krem patissiere to krem nadający się do większości wypieków. Można nim przełożyć biszkopt, użyć do tarty z owocami. Jest nie za słodki i ma lekką konsystencję. Jeśli dodamy do niego ziarenka wanilii będzie to krem waniliowy, który ja osobiście bardzo preferuję. Krem nie jest kłopotliwy i nie ma prawa się nie udać.
Krem patiessiere
3 żółtka
1/2 szklanka cukru
1 szklanka mleka
1 szklanka śmietanki 30%
4 łyżki mąki ziemniaczanej
ziarenka wanilii z 1 laski
1 łyżka masła
Żółtka utrzeć z cukrem do białości.
Do żółtek dodać przesianą mąkę nadal ubijając.
Mleko, śmietankę i ziarenka wanilii zagotować.
Wrzące mleko wlewać strumieniem do żółtek cały czas miksując.
Gorącą masę ustawić na ogniu i nadal miksując doprowadzić do wrzenia i zgęstnienia masy.
Masę ściągnąć z ognia, dodać masło i energicznie wymieszać.
Masę odstawić do wystudzenia.
Zimną masą przekładać ciasto.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/krem-patissiere