Wykonanie
Krem patissiere to krem nadający się do większości wypieków. Można nim przełożyć
biszkopt, użyć do tarty z
owocami. Jest nie za słodki i ma lekką konsystencję. Jeśli dodamy do niego ziarenka
wanilii będzie to krem
waniliowy, który ja osobiście bardzo preferuję. Krem nie jest kłopotliwy i nie ma prawa się nie udać.
Krem patiessiere3
żółtka1/2 szklanka
cukru1 szklanka
mleka1 szklanka
śmietanki 30%4 łyżki
mąki ziemniaczanejziarenka
wanilii z 1 laski1 łyżka
masłaŻółtka utrzeć z
cukrem do białości.Do
żółtek dodać przesianą
mąkę nadal ubijając.
Mleko,
śmietankę i ziarenka
wanilii zagotować.Wrzące
mleko wlewać strumieniem do
żółtek cały czas miksując.Gorącą masę ustawić na ogniu i nadal miksując doprowadzić do wrzenia i zgęstnienia masy.Masę ściągnąć z ognia, dodać
masło i energicznie wymieszać.Masę odstawić do wystudzenia.Zimną masą przekładać ciasto.Smacznego!!