Wykonanie
Ostatnio zamaniło mi się, żeby zrobić
lody. A że miałam szarlotkę zrobiłam
lody waniliowe, według przepisu M. Roux'a. Pewnie ci wszyscy, którzy je robili lub jedli, zgodzą się ze mną że są to jedne z lepszych
lodów domowych. Mnie smakowały bardzo.
Składniki:500 ml
mleka125 g drobnego
cukrunasionka z 1 laski
wanlii6
żółtek100 ml
śmietany kremówkiDo garnuszka wlać
mleko, dodać 2/3
cukru i
wanilię, na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie roztrzepać w misce
żółtka z resztą
cukru, do uzyskania rzadkiego kremu. Gotujące się
mleko wlać do
żółtek, cały czas mieszając trzepaczką, wlać z powrotem do garnuszka. Podgrzać na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką, aż krem będzie ją lekko oblepiał. Natychmiast zdjąć z ognia, nie doprowadzać do wrzenia - krem by się zwarzył. Przelać go do miski i pozostawić do ostygnięcia. Schłodzić w lodówce. Zimny krem angielski wymieszać z zimną kremówką. Wlać do maszyny do
lodów i dalej postępować wg jej instrukcji. Gotowe
lody powinny być zwarte, ale zachowywać kremową konsystencję.Smacznego:)