Wykonanie
Lody inne niż wszystkie, bo herbaciane. Z wyraźnie wyczuwalnym smakiem
herbaty Earl Grey.Do tej
pory nigdy nie
jadłam lodów herbacianych i przyznam, że jest to ciekawe doświadczenie. Każdemu polecam chociaż raz je zrobić i przekonać się na własnej skórze jak smakują ;)
Składniki:250 ml
mleka500 ml
śmietany kremówki150 g
cukru (dałam ok 100 g)5 - 6 torebek
herbaty Earl Grey5
żółtek1 łyżka
cukru z
waniliąPowoli podgrzej w rondelku
mleko,
śmietanę i
cukier, doprowadzając prawie do wrzenia.
Włóż
torebki z
herbatą, przykryj i pozostaw na godzinę. Wyjmij
torebki (ja je porządnie wycisnęłam, bo dopiero wtedy oddały esencję). Podgrzej.
Żółtka ubij z
cukrem i
cukrem z
wanilią. Powoli dodawaj podgrzaną mieszankę herbacianą, cały czas miksując.
Przelej wszystko z powrotem do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając do czasu aż mikstura zgęstnieje (nie doprowadź do wrzenia, bo wszystko się zważy!). Wystudź, przelej do plastikowego pojemnika, włóż do zamrażalki i mieszaj co godzinę, żeby rozbić kryształki
wody (
lody będą wtedy bardziej kremowe-ja mieszałam 3
razy).
Lody najlepiej wyjąć ok 30 minut przed nakładaniem.*Dla maszynistów: schłodzoną masę przelej do maszyny i postępuj według jej instrukcji*
SMACZNEGO!
źródło: Earl Grey Tea Ice Cream