Wykonanie
Jedne z moich ulubionych
lodów :). Choć
kawy jako takiej nie
piję, mam okrutną słabość do caffe latte,
cappuccino, latte macchiato.. By pójść na skróty (choć od czasu do czasu ;-)
lody te wykonałam z
kawy łatwo dostępnej w saszetkach, już podczas pierwszych ciepłych dni, które w końcu przyszły do UK w lipcu, po dłuugiej
porze deszczowej :-). Są naprawdę bardzo smaczne, proste do wykonania, na bazie podstawowego przepisu na
lody na żółtkach. Polecam!Składniki na około pół litra
lodów:1,5 szklanki
mleka1 szklanka
śmietany kremówki 36%pół szklanki
cukru1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ekstraktu z
wanilii)3
żółtka2 opakowania caffe latte w proszku (każde opakowanie około 18 , 5 g)Do garnuszka z grubszym dnem wlać
mleko, dodać połowę
cukru, połowę kremówki, pastę
waniliową, caffe latte w proszku. Gotując na niedużym ogniu doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie roztrzepać w misce
żółtka z resztą
cukru, do uzyskania jasnego kremu. Krem z
żółtek wlać do
mleka, cały czas mieszając trzepaczką. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką, aż mieszanka będzie ją lekko oblepiała (będzie bardziej gęsta). Natychmiast zdjąć z palnika, nie doprowadzając do wrzenia -
lody by się zwarzyły. W tym momencie dodać pozostałą kremówkę i pozostawić do ostygnięcia. Schłodzić do temperatury lodówkowej.Wlać do maszyny do
lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta.
Lody można również wykonać bez maszyny - schłodzone składniki zmiksować, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny zmiksować, by nie wytworzyły się kryształki
lodu i
lody były bardziej puszyste.Podawać z
kakao.Smacznego :-).