ßßß Cookit - przepis na Lody waniliowe bez laktozy

Lody waniliowe bez laktozy

nazwa

Wykonanie

Jak ten czas szybko płynie... Ledwo się zaczął weekend, w dodatku długi (w Danii piątek był wolny), a tu już trzeba się przygotowywać na nadejście poniedziałku. Tym razem wyjątkowo stresującego - dla mnie. Idę na rozmowę, którą jestem ogromnie podekscytowana, ale też niewiarygodnie zdenerwowana... Ale to chyba naturalne - jeśli człowiekowi na czymś naprawdę zależy, to nie potrafi utrzymać nerwów na wodzy. Z wierzchu - morze i tak; ale wewnątrz cała się trzęsę. Liczę jednak na pozytywny wynik, który oznaczać będzie wiele zmian i mnóstwo pracy... Ale warto. Tak sądzę. (Gdybym tak nie uważała, nie zabierałabym się w ogóle do rzeczy.)
Ale nie o tym dzisiaj chciałam.
Za oknem pogoda kusi do wyjścia, słonko grzeje coraz bardziej, wiosna przypomniała sobie o Danii i mam nadzieję, że aż do lata nie zapomni... A przynajmniej do wtorku, bo czeka mnie dwu i półgodzinny piknik. W deszczu to przecież żadna przyjemność...
Znów zbaczam z tematu.
Dzisiaj chciałam opowiedzieć o lodach, zupełnie wyjątkowych.
Siostra C. ma alergię na laktozę i gluten. Od zawsze nie mogła przyjmować ich w większych ilościach, ale ostatnio mocno jej się pogorszyło - od łyka mleka boli ją brzuch, bułki odeszły w zapomnienie. Stanęliśmy więc z C. przed nie lada wyzwaniem - przygotować dla niej posiłek, który nie tylko nie przyprawi ją o bóle, ale będzie jej smakował. Na szczęście się udało - Connie była zadowolona i szczęśliwa.
Częścią wytrawną zajmować się nie będę. Za to powiem Wam o lodach - bez laktozy .
Najpierw chciałam kupić mleko kokosowe, zastanawiałam się nad ryżowym i sojowym. W końcu na półce w sklepie znalazłam zwykłe mleko i kremówkę, ale bez laktozy. Smakuje to to oczywiście inaczej, ale na tyle zbliżenie do zwykłego mleka, że w lodach waniliowych nie sposób wyczuć różnicy. Przygotowałam je tradycyjnie, na żółtkach, z naprawdę dużą ilością wanilii. Do tego truskawki, ananas i bezy - naprawdę wyśmienity deser. Nie tylko Connie smakował - próbowali niemal wszyscy, i zachwycili się lodami. Jeśli więc szukacie lodów dla alergików, które będzie można podać wszystkim gościom - te będą idealne.
Składniki:
(na ok. 1 l lodów)
300 ml mleka bez laktozy
1 laska wanilii
4 żółtka
100 g cukru
250 ml śmietany kremówki bez laktozy (36%)
Wanilię przekroić, wyskrobać ziarenka. I strąk, i ziarenka włożyć do garnuszka, zalać mlekiem, zagotować. Całkowicie ostudzić.
Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. W tym czasie podgrzać mleko raz jeszcze. Gdy zacznie się gotować, zdjąć z palnika, przecedzić i wąskim strumieniem wlewać do masy jajecznej, cały czas miksując.
Masę ostudzić, a następnie dobrze schłodzić w lodówce.
Schłodzoną masę wymieszać z kremówką, przelać do maszyny do lodów.
Gdy maszyna skończy pracę, przełożyć do pudełka na lody i zamrozić.
Wyjąć z zamrażarki 15-20 minut przed podaniem, żeby lody zmiękły.
Smacznego!
Sorbetierę dostałam w zeszłym roku w październiku, nie wykorzystałam więc w pełni jej możliwości. W tym roku mam zamiar poszaleć - aktualnie mam ochotę na jakiś pyszny, orzeźwiający sorbet...
Źródło:http://razadobrze.blogspot.com/2014/05/lody-waniliowe-bez-laktozy.html