Wykonanie
Kremowe i delikatnie słodkie
lody dla fanów
białej czekolady. Wspaniały przepis, najlepsze oczywiście z domowym sosem
truskawkowym. Uzależniający deser ;-).Składniki na 1,2 litra
lodów:2 szklanki
mleka1 szklanka
smietany kremówki 30% lub 36%5
żółtek110 g
cukru1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z
wanilii150 g
białej czekolady, posiekanej lub białych drobinek
czekoladowych (chocolate
chips)1 szklanka na MW zawsze o pojemności 250 ml.Do garnuszka przelać
mleko, kremówkę i
wanilię. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia.W międzyczasie, zanim
mleko się zagotuje, w misie miksera umieścić
żółtka i
cukier. Utrzeć (trzepaczki miksera do ubijania
białek) do uzyskania jasnego i puszystego kremu (kogel
mogel). Do otrzymanego kremu dodać połowę zagotowanego
mleka, zmiksować.
Mleko z
żółtkami z powrotem przelać do garnuszka z pozostałym
mlekiem i podgrzewać. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając łyżką, do lekkiego zgęstnienia: mieszanka powinna lekko oblepiać łyżkę (będzie lekko gęsta). Natychmiast zdjąć z palnika, nie doprowadzając do wrzenia - krem by się natychmiast zwarzył. Dodać posiekaną
czekoladę i odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać do dokładnego połączenia się składników. Wystudzić, przykryć folią spożywczą i schłodzić do temperatury lodówkowej.Schłodzoną mieszankę przelać do maszyny do
lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta. Przełożyć do pojemniczka i włożyć na kilka godzin do zamrażarki.
Lody można również wykonać bez maszyny - schłodzone składniki zmiksować, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny zmiksować, by nie wytworzyły się kryształki
lodu i
lody były bardziej puszyste. Zamrozić.Podawać z domowym sosem
truskawkowym .Smacznego :-).