ßßß Cookit - przepis na Krem angielski

Krem angielski

nazwa

Wykonanie

Nieodłączny element angielskich deserów, ciast lub po prostu dodatek do owoców . Nie sposób go przeoczyć na półce w supermarkecie, nie można go nie spróbować będąc w UK :-). W lodówce staram się mieć zawsze choć jedno opakowanie custardu na wypadek niespodziewanych odwiedzin angielskich znajomych (tak, lubię też już gotowe custardy ;-).. Znacie go doskonale, jeśli chociaż raz sami (lub z Moimi Wypiekami) robiliście domowe lody - mieszanina mleka (i często śmietanki), żółtek, cukru i wanilii, która jest podstawą Waszych lodów to jest właśnie creme anglaise! Krem angielski nazywamy w domu płynnym budyniem; jest to rzadki budyń, raczej sos waniliowy, nie nadaje się do przekładania ciast, a jedynie do ich polewania . Jest pyszny ale i kaloryczny :-). Do przepisu zawsze wykorzystuję kremówkę pół na pół z mlekiem, dzięki temu custard jest bardziej gęsty ale i mocniej kremowy, delikatniejszy .. Uwaga: uzależnia!
Składniki:
250 ml mleka 3,2% (pełnego)
250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
6 żółtek
1/3 szklanki cukru z wanilią (np. domowego cukru waniliowego)
Do garnuszka przelać mleko i kremówkę. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
W międzyczasie, zanim mleko się zagotuje, w misie miksera umieścić żółtka i cukier z wanilią. Utrzeć (trzepaczki miksera do ubijania białek) do uzyskania jasnego i puszystego kremu (kogel mogel). Do otrzymanego kremu dodać połowę zagotowanego mleka, zmiksować.
Mleko z żółtkami z powrotem przelać do garnuszka z pozostałym mlekiem i podgrzewać. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając łyżką, do lekkiego zgęstnienia: mieszanka powinna lekko oblepiać łyżkę (będzie lekko gęsta). Natychmiast zdjąć z palnika, nie doprowadzając do wrzenia - krem by się natychmiast zwarzył. Wystudzić, następnie przykryć folią spożywczą (powinna dotykać kremu), schłodzić do temperatury lodówkowej.
Można przechowywać w lodówce do 7 dni.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/krem-angielski