Wykonanie
Pin It
Wyczytałam gdzieś ostatnio, że
borówki amerykańskie są uważane za eliksir młodości. W związku z tym ostatnio u mnie na tapecie
borówki :-). Była
tarta, teraz przyszła kolej na
lody. Robiłam je na bazie przepisu z bloga
Pora coś zjeść . Były to moje pierwsze
lody na bazie
żółtek.
Lody wyszły rewelacyjne !Składniki:3
żółtka jaj200 ml
mleka200 ml
śmietanki 30%70 g
cukru50 g domowego
cukru waniliowego350 g
borówek amerykańskich
Wykonanie:Ważne przy robieniu
lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone !
Żółtka ubijamy z
cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich
mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno. W kolejnej rozgniatamy widelcem
borówki, jeśli nie lubicie kawałków
owoców w lodach, to można je zmiksować.Następnie masę
żółtkową, kremówkę i
owoce mieszamy delikatnie do połączenia składników.Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do
lodów. Uruchamiamy maszynkę i powoli wlewamy do niej masę
lodową.
Lody kręciłam 60 minut, następnie mroziłam w zamrażarce przez kolejne 3 godziny.