Wykonanie
Pin It
I oto kolejne
lody z mojej magicznej maszynki. Normalnie oszalałam :-). Tym razem było to
morelowe love ! Dostałam trochę
moreli, z części zrobiłam
konfiturę morelową z
tymiankiem , a resztę postanowiłam przeznaczyć na eksperymentowanie z
lodami. Eksperyment się udał, na pewno
będę powtarzać !Składniki:3
żółtka jaj200 ml
mleka200 ml
śmietanki 30%70 g
cukru50 g domowego
cukru waniliowego500 g wypestkowanych
moreli + 2 łyżki
cukruWykonanie:Ważne przy robieniu
lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone !
Morele zasypujemy 2 łyżkami
cukru, odstawiamy na godzinę. Następnie gotujemy na małym ogniu do momentu, aż będzie je można rozgnieść widelcem. Odstawiamy
owoce do ostudzenia, a następnie wkładamy do lodówki do całkowitego schłodzenia.
Morele możemy albo zblendować, jeśli nie lubimy kawałków
owoców lodach, albo rozgnieść widelcem, tak jak zrobiłam ja.
Żółtka ubijamy z
cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich
mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno.Następnie masę
żółtkową, kremówkę i
morele mieszamy delikatnie do połączenia składników.Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do
lodów. Uruchamiamy maszynkę i powoli wlewamy do niej masę
lodową.
Lody kręciłam 60 minut. Następnie mrozimy w zamrażarce przez kolejne 3 godziny.