ßßß Cookit - przepis na " Kremówka "

" Kremówka "

nazwa

Wykonanie

Czym dziś w kuchni pachnie
Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : [email protected]
Blog > Komentarze do wpisu
« Tagliatelle z ...
Pieczony plaster ... »
" Kremówka "
Przepisów i rodzajów kremówek jest wiele i chyba większość ma swąj ulubiony.
Delikatne,listkowane ciasto francuskie i pyszna masa pomiędzy tym ciastem,przepis na cudny smakołyk:)
Składniki :
dwa płaty ciasta francuskiego na maśle (po około 30 dkg każdy)
Na masę kremową:
2 szkl mleka
1 szkl śmietany kremówki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
2 cukry waniliowe
6 żółtek
15 dkg cukru
10 dkg masła
Masa śmietanowa:
500 ml zimnej śmietany kremówki (36%)
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody
1 łyżka cukru pudru
sok z 1 limonki
Wykonanie:
Płaty ciasta francuskiego rozłożyć na 2 identycznych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
Ciasto dobrze ponakłuwać widelcem.
Piec w temp.200°C przez około 25-30 min.
Podczas pieczenia ciasto będzie się puszyło i rosło,należy przekłuwać widelcem wszystkie nierówności aby upieczony płat był jak najrówniejszy.
Upieczone płaty wystudzić.
Przygotować masę:
W garnku zagotować 1,5 szkl.mleka z cukrem,następnie dodajemy śmietanę kremówkę,cukier waniliowy,dobrze mieszamy i znów zagotowujemy.
W miseczce ucieramy żółtka z mąką ziemniaczaną,mąką pszenną i pozostałym mlekiem ( nie może być grudek)
Mieszankę z żółtek wlewamy do zagotowanego mleka,dobrze mieszamy i gotujemy jak budyń do czasu aż zgęstnieje.
Ugotowany budyń odstawiamy do wystudzenia ( przykrywamy go szczelnie folią do żywności,folia ma przylegać do budyniu,w ten sposób nie powstanie na nim wysuszona warstwa)
Masło ucieramy na puszysto .
Do utartego masła dodajemy po troszkę budyniu i dokładnie ucieramy na puszystą masę.
Gotową masę wykładamy na 1 płat ciasta francuskiego ( na stronę z nakłuciami)
Przakrywamy i odstawiamy do lodówki aby się schłodziło.
Przygotowujemy masę kremową:
śmietanę kremówkę ubijamy,pod koniec ubijania dodajemy cukier następnie rozpuszczoną,przestudzoną żelatynę i sok z limonki.Dobrze ze sobą łączymy.
Gotową masę wykładamy na masę budyniową,wyrównujemy,przykrywamy płatem ciasta francuskiego ( stroną z nakłuciami do masy,będzie się łatwiej kroić)
Lekko dociskamy płat ciasta żeby się dobrze przykleił do masy,posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do schłodzenia.
Kremówkę najlepiej kroić nożem z ząbkami( tzw.nóż piłka)
Smacznego :))
wtorek, 21 stycznia 2014, kozakowna
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
" Creme brulee ...
" Szyszki z ...
" Sos ...
" Ciasteczka ...
" Torty "
" Torty "
" Kotlety ...
Reklama w internecie
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://pysiulek.blox.pl/2014/01/Kremowka.html