Wykonanie
Czym dziś w kuchni pachnieBlog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt :
[email protected]Blog > Komentarze do wpisu« Tagliatelle z ...Pieczony plaster ... »" Kremówka "Przepisów i rodzajów kremówek jest wiele i chyba większość ma swąj ulubiony.Delikatne,listkowane
ciasto francuskie i pyszna masa pomiędzy tym
ciastem,przepis na cudny smakołyk:)
Składniki :dwa płaty
ciasta francuskiego na
maśle (po około 30 dkg każdy)Na masę kremową:2 szkl
mleka1 szkl
śmietany kremówki3 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki pszennej2
cukry waniliowe6
żółtek15 dkg
cukru10 dkg
masłaMasa śmietanowa:500 ml zimnej
śmietany kremówki (36%)2 łyżeczki
żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej
wody1 łyżka
cukru pudrusok z 1
limonkiWykonanie:Płaty
ciasta francuskiego rozłożyć na 2 identycznych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.Ciasto dobrze ponakłuwać widelcem.Piec w temp.200°C przez około 25-30 min.Podczas pieczenia ciasto będzie się puszyło i rosło,należy przekłuwać widelcem wszystkie nierówności aby upieczony płat był jak najrówniejszy.Upieczone płaty wystudzić.Przygotować masę:W garnku zagotować 1,5 szkl.
mleka z
cukrem,następnie dodajemy
śmietanę kremówkę,
cukier waniliowy,dobrze mieszamy i znów zagotowujemy.W miseczce ucieramy
żółtka z
mąką ziemniaczaną,
mąką pszenną i pozostałym
mlekiem ( nie może być grudek)Mieszankę z
żółtek wlewamy do zagotowanego
mleka,dobrze mieszamy i gotujemy jak
budyń do czasu aż zgęstnieje.Ugotowany
budyń odstawiamy do wystudzenia ( przykrywamy go szczelnie folią do żywności,folia ma przylegać do budyniu,w ten sposób nie powstanie na nim wysuszona warstwa)
Masło ucieramy na puszysto .Do utartego
masła dodajemy po troszkę budyniu i dokładnie ucieramy na puszystą masę.Gotową masę wykładamy na 1 płat
ciasta francuskiego ( na stronę z nakłuciami)Przakrywamy i odstawiamy do lodówki aby się schłodziło.Przygotowujemy masę kremową:
śmietanę kremówkę ubijamy,pod koniec ubijania dodajemy
cukier następnie rozpuszczoną,przestudzoną
żelatynę i
sok z limonki.Dobrze ze sobą łączymy.Gotową masę wykładamy na masę budyniową,wyrównujemy,przykrywamy płatem
ciasta francuskiego ( stroną z nakłuciami do masy,będzie się łatwiej kroić)Lekko dociskamy płat ciasta żeby się dobrze przykleił do masy,posypujemy
cukrem pudrem i odstawiamy do schłodzenia.Kremówkę najlepiej kroić nożem z ząbkami( tzw.nóż piłka)Smacznego :))
wtorek, 21 stycznia 2014, kozakownapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy" Creme brulee ..." Szyszki z ..." Sos ..."
Ciasteczka ..."
Torty ""
Torty "" Kotlety ...Reklama w internecie
Pisz blog
zamów newsletter