Wykonanie
Tarta jabłkowa z
cynamonem, ciasto z
jabłkami, deser z
jabłkami… Tak, tak
jabłka mogę jeść pod każdą postacią. To mój ulubiony
owoc.
Tarta jabłkowa chodziła za mną już od jakiegoś czasu. Moje dzieci gorąco mnie namawiały aż w końcu ją upiekłam. Ciasto na tartę to kruche ciasto, na które składa się
pszenna mąka,
cukier,
masło i
woda. Zaletą tego ciasta jest fakt, że spód do tarty można upiec wcześniej lub surowe ciasto zamrozić. Ja mam zawsze jakieś resztki kruchego ciasta w zamrażalce.
Potem rozmrażam je wszystkie i piekę ciacho.Do tarty z
jabłkami najlepiej wybrać kwaśne
jabłka jak szara reneta. Latem wybieram papierówki . Nigdy się nie spotkałam z tym rodzajem
jabłek w Szwecji, więc wybrałam takie jakie były w sklepie. Na szczęście
jabłka po upieczeniu były miękkie i aromatyczne. Wzięło mnie dzisiaj na dekoracje. Po ułożeniu
jabłek na podpieczonym spodzie zrobiłam na wierzchu plecionkę.
Nie wiem jak Wy ale u nas w domu praktycznie rzadko kiedy
tarta ostyga przed zjedzeniem. Na ogół jemy letnie tarty polane
waniliowym sosem lub podane z
lodami.
Waniliowy sos można łatwo ugotować ale jeśli nie mam czasu to robię go na zimno. To nic trudnego. Wystarczy zmiksować
żółtka z
cukrem i
wanilią oraz schłodzoną kremówką.
Waniliowy sos na zimno ubijam lekko aby łatwo można nim było polać ciasto. Jakoś nie mam obaw co do surowych
jajek. Trzymam je na wierzchu jak to robiła moja babcia. Zresztą w Szwecji nie ma salmonelli.
Tarta jabłkowa z
waniliowym sosem to pyszny deser. No cóż przepadam za
jabłkami i pewnie każde ciasto z
jabłkami na blogu nazwałam pysznym deserem.
8 porcjiSkładniki:300 g
pszennej mąki100 g
cukru200 g zimnego
masła2 łyżki zimnej
wodyszczypta
soli do smaku4
jabłka średniej wielkości, obrane ze skórki, nasiona wydrążone1 łyżka
cynamonu3 łyżki
cukruSos
waniliowy bez gotowania300 ml
śmietanki kremówki, 36% tł.2
żółtka1 łyżka
waniliowego ekstraktu3 czubate łyżki
cukru pudru lub wedle smaku
Wszystkie składniki na spód oprócz
wody posiekaj nożem. Kiedy
zrobi się kruszonka dodaj zimną
wodę i zagnieć ciasto. Zagniataj krótko jedynie do połączenia składników. Podziel ciasto na dwie części, jedną nieco większą na spód. Rozwałkuj ciasto
między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wyłóż nim foremkę do pieczenia tarty, u mnie z ruchowym dnem i o średnicy 23 cm. Odetnij nożem brzegi i dodaj je do reszty ciasta. Foremkę z
ciastem owiń folią i wstaw do lodówki. Resztę ciasta rozwałkuj na prostokąt i również włóż do lodówki na godzinę.Obrane
jabłka pokrój w ósemki i włóż do miski wypełnionej
wodą z
cytrynowym sokiem.
Jabłka wtedy nie ciemnieją. Nastaw piekarnik na 180ºC. Brzegi tarty przykryj paskami folii aluminiowej lekko dociskając. W ten sposób brzeg nie zjedzie na dół. Podpiecz tartę przez 10 minut w nagrzanym piekarniku. Wyjmij spód i odczekaj 10 minut. Następnie ułóż na spodzie
jabłka. Posyp je
cukrem wymieszanym z
cynamonem. Drugi placek kruchego ciasta pokrój dekoracyjnym radełkiem na paski i zrób plecionkę na wierzchu ciasta. Wstaw tartę do piekarnika. Zmniejsz temperaturę do 160ºC i piecz ciasto na złoty kolor przez 40 minut. Upieczone ciasto lekko przestudź lub ostudź całkowicie jeśli tak wolisz.Zmiksuj
zółtka z
cukrem pudrem i
wanilią. Wlej
śmietankę i ubijaj aż sos zacznie gęstnieć ale wciąż będzie lekko płynny. Pokrój tartę na kawałki i podaj z
waniliowym sosem. Smacznego!