Wykonanie
Pyszna, domowa szarlotka z przepisu mojej babci. Chyba najlepsza szarlotka jaką
jadłam. Zapach przy pieczeniu unoszący się w całym domu to chyba najlepsze co może być. Pyszna na ciepło, zimno, z
lodami czy
bitą śmietaną. Na kruchym spodzie rozpływa się w ustach. Ogółem przepis idealny.Składniki:250 g
mąki pszennej,100 g drobnego
cukru lub najlepiej
cukru pudru (drobny też dobrze się rozpuszcza),2 szczypty
soli,150 g zimnego
masła,3
żółtka jaj,5
jabłek (Szara Reneta),
cynamon,Nie wiesz jak zrobić idealne kruche ciasto?! Zapraszam do moich wskazówek ( klik )Suche składniki mieszamy ze sobą na stolincy/ macie lub wrzucamy do miksera (taki który jest w stanie zrobić nam kruche ciasto). Następnie dodajemy
masło w kostkach i
żółtka jaj.
Masło siekamy nożem, jeśli robimy za pomocą rąk. Ciasto wyrabiamy jak najszybciej by zbyt go nie ogrzać.Gotowe owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut.Po upływie 20 minut wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy większą połowę ciasta i wkładamy do brytfanki/tortownicy u mnie to forma na tarty.
Jabłka ubieramy i ścieramy na dużym oczku, jeśli są bardzo soczyste wyciskamy sok rękoma.
Jabłka układamy na wierzchu ciasta. Posypujemy
cukrem delikatnie i
cynamonem. Na wierzch ścieramy resztę ciasta na dużym oczku by przykryć
jabłka.Pieczemy w 180°C przez ok. 40 minut.Upieczoną możemy posypać
cukrem pudrem.Smacznego :)Całusy