Wykonanie
Dzisiejsza propozycja to Szarlotka z
lodami według przepisu
Magdy Gessler z książki pod tytułem „Kuchenne rewolucje”. Słynna restauratorka wykorzystała ten przepis w czwartym sezonie swojego programu. Szczerze przyznajemy, że jest on niezwykle łatwy i jego wykonanie nikomu nie powinno sprawić trudności (choć na nasz gust nieco zbyt słodkie :)).
Ilość porcji: 4Czas przygotowania: 20 minut + 55 minut pieczeniaSkładniki:
1 kg
jabłek (około 5-6 małych)350g
mąki pszennej200g
masłaSzklanka
cukru3
żółtka2 łyżeczki
cynamonuSzczypta
soliMąkę przesiewamy na wcześniej przygotowaną stolnicę. Do niej wkrajamy miękkie
masło, dodajemy
żółtka, połowę
cukru oraz szczyptę
soli. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na około 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy
jabłka. Obieramy je oraz kroimy w kostkę. Umieszczamy w garnuszku z dodatkiem
cukru i
cynamonu. Całość dusimy na małym ogniu około piętnastu minut. Po schłodzeniu ciasta dzielimy go na dwie części: większą około 2/3 objętości i mniejszą 1/3. Mniejszą odkładamy do lodówki. Papierem do pieczenia wykładamy dno małej tortownic. Na nim układamy rozwałkowane ciasto. Zapiekamy 15 minut w temp 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie wyjmujemy zapieczony spód i układamy na nim przygotowane
jabłka. Pozostałe ciasto wyjmujemy z lodówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach na
jabłka. Pieczemy 40 minut. Podajemy prosto z piekarnika z
lodami waniliowymi. Smacznego.