Wykonanie
Szarlotka zrobiona była przeze mnie już jakiś czas temu, ale sezon na
jabłka własnie się zaczyna więc myślę, że to idealny przepis do poobiedniej
kawy. ;)Z tej strony pochodzi inspiracja . :)Składniki:3 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru200 g
masła2
żółtka4 łyżki zimnej
wody1/4 łyżeczki
solikilka większych
jabłekłyżeczka
cynamonuodrobina
wodycukierZimne
masło siekamy na małe kawałki łącząc z
mąką dodajemy pozostałe składniki - staramy się jak najdłużej "wyrabiać" ciasto nożem, nie ogrzewając rękami - gdy już zaczniemy wyrabiać rękami, zróbmy to możliwie jak najprędzej. Formujemy kule i zawijamy w folie spożywczą. Wkładamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie robimy
mus jabłkowy. Obieramy
jabłka, kroimy bardzo drobno lub możemy zetrzeć za pomocą tarki. Przekładamy do garnuszka, sypiemy trochę
cukru - w zależności od tego czy
jabłka są kwaśne, a także czy lubimy słodkie mocno musy stosujemy adekwatną ilość
cukru, dodajemy
cynamon, a także trochę
wody. Gotujemy przez kilka minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, po czym odstawiamy i studzimy.2/3 ciasta wałkujemy i wykładamy nim foremkę do tarty - możemy posypać delikatnie
bułka tartą, na to nakładamy
mus jabłkowy, z pozostałego ciasta wycinamy paski i układamy na krzyż. Smarujemy wierzch pędzelkiem z
wodą i posypujemy
cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 45-55 minut aż wierch się zarumieni. Podajemy z
lodami albo
bitą śmietaną.Smacznego!A.