Wykonanie
Bloger kulinarny to taka istota, która już przy śniadaniu myśli o tym, co za miesiąc będzie gotować na obiad, a przy kolacji wymyśla śniadania na za tydzień. Po nocach śni o wypiekach i budzi się z burczącym brzuchem. Czytając książki i oglądając filmy, skupia nadmierną uwagę na wątkach kulinarnych i dostaje rumieńców w dobrze zaopatrzonych spożywczakach. No, nie wiem, czy każdy bloger tak ma – do mnie te objawy pasują. Z tej przyczyny w mojej spiżarce z suchym prowiantem znaleźć można całe góry różnych składników, które zgromadzone są już teraz, a wykorzystane mają zostać za jakiś (przeważnie dość odległy) czas. Raz w miesiącu muszę wszystko wykładać i sprawdzać daty ważności (które najczęściej są tylko łagodną sugestią, jeśli poprzedza je napis „najlepiej spożyć” a nie „należy”).W listopadzie piekłam
rogale marcińskie i już w październiku specjalnie kupiłam więcej białego
maku, bo wymarzyłam sobie na tegoroczne święta makowce inne niż zwykle. Biały
mak to bardzo wdzięczny surowiec – ma delikatny,
migdałowy posmak i atrakcyjny, jasny kolor. Wykorzystałam go również do masy
orzechowo-makowej, którą przełożyłam piernik staropolski.
Strucla makowa na naszym wigilijnym
stole wywołała efekt „wow”, bo nikt się nie spodziewał, że nadzienie będzie jasne. Szwagier docenił dodatek domowej roboty
konfitury z
pomarańczy w farszu i
cytrynowy lukier, który podkreślał
cytrusowy charakter makowca.Przepis na ciasto krucho-
drożdżowe do makowca zapożyczyłam z książki
Marii Lemnis i Henryka Vitry „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” i lekko zmodyfikowałam. Receptura farszu jest mojego autorstwa.
Składniki (2 makowce długości ok. 40 cm)farsz:500 g białego
maku200 g
konfitury z
pomarańczy (2/3 słoiczka)100-150 g
miodu (4-6 łyżek)120 g
suszonych daktyli bez pestek2 łyżki kwaśnej
śmietany2
białkaszczypta
soliMak opłucz na sitku, następnie przełóż do głębokiego naczynia i zalej wrzątkiem. Po półgodzinie odcedź go dokładnie, odciskając go przez bawełnianą ściereczkę albo gazę.
Daktyle zalej wrzątkiem i po 10 minutach odcedź na sitku.
Mak z
daktylami zmiel dwu-trzykrotnie w maszynce do mielenia z sitkiem do
maku.Do masy dodaj
miód,
śmietanę,
konfiturę pomarańczową i wymieszaj dokładnie.
Białka ubij na sztywno z dodatkiem szczypty
soli. Pianę delikatnie wmieszaj w masę
makową.ciasto:400 g
mąki pszennej (typ 500)150 g
masła50 g
drożdży (użyłam 14 g
drożdży instant)3 łyżki kwaśnej
śmietany1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego (można dać zamiast skórkę otartą z 1/2
cytryny)2 czubate łyżki
cukru pudru2 całe
jajka2
żółtka1/3 łyżeczka
soliNa stolnicy posiekaj
mąkę z
masłem,
cukrem pudrem i
solą.W 3 łyżkach
śmietany rozmieszaj
drożdże, połącz z
jajkami,
żółtkami oraz ekstraktem
wanilii (albo
skórką z cytryny). Dodaj do
mąki i wyrób na lśniące ciasto (będzie niezbyt ścisłe.Gotowe podziel na dwie równe części i na obsypanej
mąką stolnicy każdą rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 25×40 cm (na długość blachy do pieczenia).Na każdy prostokąt nałóż połowę farszu, zostawiając z brzegów wolny margines o szerokości około 2 cm.
Zwiń makowce wzdłuż dłuższego
boku, końce rulonów
sklej i zagnij pod spód.Każdy makowiec ułóż na arkuszu papieru do pieczenia i
owiń dwukrotnie, zostawiając wolną przestrzeń na 1 palec (dzięki temu w trakcie pieczenia
strucla nie spęka i farsz ładnie przyklei się do ciasta). Brzegi papieru do pieczenia powinny znaleźć się pod
ciastem.Tak przygotowane makowce odstaw do wyrośnięcia na około 45-60 minut.Piecz przez 45 minut w 175°C.Po upieczeniu ostudź na kratce i polukruj.
lukier cytrynowy:1 szklanka
cukru pudru3-4 łyżki
soku z cytrynyopcjonalnie
konfitura pomarańczowa do dekoracji albo kandyzowane skórkiW miseczce wymieszaj
cukier puder z
sokiem (dodawaj stopniowo, aż uzyskasz odpowiednią gęstość i rozetrzesz wszystkie grudki).Na polukrowane
strucle możesz nałożyć odrobinę
konfitury pomarańczowej i delikatnie ją rozsmarować lub posypać drobno posiekanymi kandyzowanymi skórkami pomarańczowymi.
Related Posts
Rogale marcińskie krok po kroku
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
seremBliny pszenno-gryczane
Drożdżowe babeczki z
truskawkamiBabka na
winie musującym