ßßß Cookit - przepis na PIN - UP CAKE: Ciasto z truskawkami i kremem budyniowym

PIN - UP CAKE: Ciasto z truskawkami i kremem budyniowym

nazwa

Wykonanie

Miło mi powitać wszystkich propozycją ciasta truskawkowego. Galaretka z cząstkami owoców w kruchym cieście, z kremem budyniowym i płatkami migdałowymi na wierzchu. Zainspirował mnie przepis z tej oto strony. Wprowadziłam jednak pewne zmiany zastępując ciasto półkruche kruchym, a rabarbar truskawkami. Recepturę na klasyczne ciasto kruche zaczerpnęłam z tej książki kucharskiej. Truskawki i wanilia to zgrany duet, zatem do mojej wersji tego pysznego ciasta użyłam budyniu waniliowego. Myślę sobie, że to ciasto można przygotować z dowolnymi owocami sezonowymi, zatem w przyszłości prawdopodobnie przedstawię kolejną wersję dla wielbicieli owocowych galaretek ;)
Składniki na ciasto (dla formy o ś rednicy ok. 26 cm):
300 g mąki
200 g masła (schłodzonego)
100 g cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i pokrojone na kawałki masło. Posiekać nożem. Wsypać przesiany cukier puder, wbić żółtka, wlać śmietanę. Składniki połączyć siekając nożem, następnie rozetrzeć grudki palcami i szybko zagnieść ciasto, by zanadto się nie ogrzało. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
Dno tortownicy wyłożyć pergaminem. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 1 cm. Wyłożyć ciastem dno oraz brzegi tortownicy do ok. 2/3 jej wysokości. Piec 15-20 minut w temperaturze 200 ° C.
Nadzienie:
1 kg truskawek
130 g cukru
6 łyżeczek żelatyny
Truskawki umyć, usunąć szypułki, przekroić na pół. Smażyć z cukrem do momentu, aż część owoców się rozpadnie, a część zachowa swój kształt.
Żelatynę rozpuścić w ok. 1/4 szklanki ciepłej wody. Dodać do truskawek, dobrze wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Tężejącą masę wyłożyć na upieczony spód. Ciasto schować do lodówki.
Krem budyniowy:
500 ml mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
2 żółtka
50 g cukru
20 g masła
płatki migdałowe
truskawki do dekoracji
Budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu, dodając cukier. Do gorącego jeszcze budyniu dodać masło i mieszać do czasu, aż składniki dobrze się połączą. Odstawiać do wystygnięcia.
Krem budyniowy równomiernie rozprowadzić na truskawkach. Posypać płatkami migdałowymi i udekorować owocami. Przed podaniem schłodzić.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2012/05/ciasto-z-truskawkami-i-kremem-budyniowym.html