Wykonanie
Miło mi powitać wszystkich propozycją ciasta
truskawkowego.
Galaretka z cząstkami
owoców w kruchym cieście, z kremem budyniowym i
płatkami migdałowymi na wierzchu. Zainspirował mnie przepis z tej oto strony. Wprowadziłam jednak pewne zmiany zastępując ciasto półkruche kruchym, a
rabarbar truskawkami. Recepturę na klasyczne ciasto kruche zaczerpnęłam z tej książki kucharskiej.
Truskawki i
wanilia to zgrany duet, zatem do mojej wersji tego pysznego ciasta użyłam budyniu
waniliowego. Myślę sobie, że to ciasto można przygotować z dowolnymi
owocami sezonowymi, zatem w przyszłości prawdopodobnie przedstawię kolejną wersję dla wielbicieli
owocowych galaretek ;)Składniki na ciasto (dla formy o ś rednicy ok. 26 cm):300 g
mąki200 g
masła (schłodzonego)100 g
cukru pudru2
żółtka2 łyżki kwaśnej
śmietanyszczypta
soli1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego (opcjonalnie)
Mąkę przesiać, dodać szczyptę
soli i pokrojone na kawałki
masło. Posiekać nożem. Wsypać przesiany
cukier puder, wbić
żółtka, wlać
śmietanę. Składniki połączyć siekając nożem, następnie rozetrzeć grudki palcami i szybko zagnieść ciasto, by zanadto się nie ogrzało. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.Dno tortownicy wyłożyć pergaminem. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na posypanej
mąką stolnicy na grubość ok. 1 cm. Wyłożyć
ciastem dno oraz brzegi tortownicy do ok. 2/3 jej wysokości. Piec 15-20 minut w temperaturze 200 ° C.Nadzienie:1 kg
truskawek130 g
cukru6 łyżeczek
żelatynyTruskawki umyć, usunąć szypułki, przekroić na pół. Smażyć z
cukrem do momentu, aż część
owoców się rozpadnie, a część zachowa swój kształt.
Żelatynę rozpuścić w ok. 1/4 szklanki ciepłej
wody. Dodać do
truskawek, dobrze wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Tężejącą masę wyłożyć na upieczony spód. Ciasto schować do lodówki.Krem budyniowy:500 ml
mleka1 opakowanie budyniu
waniliowego bez
cukru2
żółtka50 g
cukru20 g
masłapłatki migdałowetruskawki do dekoracji
Budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu, dodając
cukier. Do gorącego jeszcze budyniu dodać
masło i mieszać do czasu, aż składniki dobrze się połączą. Odstawiać do wystygnięcia.Krem budyniowy równomiernie rozprowadzić na truskawkach. Posypać
płatkami migdałowymi i udekorować
owocami. Przed podaniem schłodzić.Życzę smacznego!