ßßß Cookit - przepis na Ciasto z truskawkami w roli głównej

Ciasto z truskawkami w roli głównej

nazwa

Wykonanie

Przepyszne truskawki z ogrodu moich teściów (swoją drogą najlepsze, jakie jadłam w tym roku)
odgrywają główną rolę w przepisie na ciasto z kruszonką i bezą
(nie mogłam zdecydować się na jedną opcję...).
Ciasto idealne na letnie dni, na które ostatnio niektórzy sporo narzekają:
pada deszcz - niedobrze, wieje wiatr - niefajnie, świeci słonko - znowu nie pasuje..
Ehh, ta nasza polska mentalność ;)
Składniki na spód ciasta:
350g mąki
80g cukru pudru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
150g twardego masła
3 żółtka
łyżka śmietany
Składniki na kruszonkę:
160g mąki pszennej
120g cukru
100g masła
Dodatkowo:
700g truskawek
3 białka
60g cukru pudru
szczypta soli
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.
Dodajemy posiekane masło, żółtka oraz śmietanę i zagniatamy ciasto.
Gotowe ciasto schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut.
Kruszonkę przygotowujemy łącząc ze sobą masło, mąkę i cukier.
Również odstawiamy do lodówki.
Blaszkę (najlepiej o wymiarach ok 30x20cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Spód wylepiamy schłodzonym ciastem i podpiekamy ok. 20 minut.
Po upieczeniu i wyjęciu spodu z piekarnika czekamy aż lekko ostygnie.
Następnie wykładamy truskawki, które posypujemy kruszonką.
Całość pieczemy przez ok. 45 minut w temp. 180 °C.
Białka ubijamy z cukrem pudrem i szczyptą soli.
Gdy ciasto jest gotowe zmniejszamy temperaturę do 130 °C,
wykładamy białko i "suszymy" w piekarniku do momentu, kiedy białko lekko się zarumieni.
Inspiracja przepisem z Eksperymentalnej kuchni.
Źródło:http://simply-delicious-baking.blogspot.com/2013/06/ciasto-z-truskawkami-w-roli-gownej.html