Wykonanie
Przepyszne
truskawki z ogrodu moich teściów (swoją
drogą najlepsze, jakie
jadłam w tym roku)odgrywają główną rolę w przepisie na ciasto z kruszonką i
bezą(nie mogłam zdecydować się na jedną opcję...).Ciasto idealne na letnie dni, na które ostatnio niektórzy sporo narzekają:pada deszcz - niedobrze, wieje wiatr - niefajnie, świeci słonko - znowu nie pasuje..Ehh, ta nasza polska mentalność ;)
Składniki na spód ciasta:350g
mąki80g
cukru pudru½ łyżeczki
proszku do pieczenia150g twardego
masła3
żółtkałyżka
śmietanySkładniki na kruszonkę:160g
mąki pszennej120g
cukru100g
masłaDodatkowo:700g
truskawek3
białka60g
cukru pudruszczypta
soliMąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia i
cukrem pudrem.Dodajemy posiekane
masło,
żółtka oraz
śmietanę i zagniatamy ciasto.Gotowe ciasto schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut.Kruszonkę przygotowujemy łącząc ze sobą
masło,
mąkę i
cukier.Również odstawiamy do lodówki.Blaszkę (najlepiej o wymiarach ok 30x20cm) wykładamy papierem do pieczenia.Spód wylepiamy schłodzonym
ciastem i podpiekamy ok. 20 minut.Po upieczeniu i wyjęciu
spodu z piekarnika czekamy aż lekko ostygnie.Następnie wykładamy
truskawki, które posypujemy kruszonką.Całość pieczemy przez ok. 45 minut w temp. 180 °C.
Białka ubijamy z
cukrem pudrem i szczyptą
soli.Gdy ciasto jest gotowe zmniejszamy temperaturę do 130 °C,wykładamy
białko i "suszymy" w piekarniku do momentu, kiedy
białko lekko się zarumieni.
Inspiracja przepisem z Eksperymentalnej kuchni.