Wykonanie
Wicher wieje, szybko
tracą liść jabłonie…Spójrzcie, tam, u szczytu jednej,
jabłko płonie!Minął zbiorów czas, lecz ono pozostało,Choć rozbłyska w słońcu barwą tak dojrzałą.Czyż wzgardzone, pominięte ludzkim wzrokiem?Nie, po prostu za dalekie, zbyt wysokie!”To znowu
Maria Pawlikowska Jasnorzewska… ale
powiem Wam szczerze u mnie żadne wzgardzone
jabłko nie pozostało… te zbyt wysoko zawieszone obtrzepałam i oczywiście zrobiłam jabłecznik:) Tym razem taki inny serniko-jabłecznik- opcja dla miłośników sernika i miłośników szarlotki… Nieopatrznie zapytałam jaki placek upiec na weekend no i sama byłam sobie
winna, otrzymałam dwie różne odpowiedzi, domownicy podzielili się na dwa obozy… ale jak widać na poniższym zdjęciu nieźle sobie poradziłam:)
Serniko-jabłecznik składniki:
płatki owsiane – 250 g,
jajko – 1 szt,
cukier – 1,5 szklanki,
jabłka – 2 kg,
ser twarogowy – 250 g,
jogurt grecki – 350 ml,
cynamon – 2 łyżki,
budyń waniliowy – 1 opakowanie,
kisiel cytrynowy – 1 opakowanie,
masło – 60 g
masło do nasmarowania formy.Przygotowanie:
Jajko rozdzielić, ubić piane z jednego
białka.
Płatki owsiane wymieszać z łyżeczką
cynamonu i 3 łyżkami
cukru oraz ubitą pianą. Ułożyć na spodzie natłuszczonej formy. Na
płatki zetrzeć zimne
masło. Wstawić formę do nagrzanego piekarnika i piec ok 10-12 minut w temperaturze 200 stopni.
Jabłka oskrobać zetrzeć i udusić. Dosłodzić do smaku. Rozrobić
kisiel w 1/2 szklanki
wody i wlać do
jabłek. Dusić razem do momentu zagotowania. Ciepłe
jabłka rozłożyć na zapieczonych płatkach.
Ser zmiksować w malakserze z
cukrem,
żółtkiem,
jogurtem i
budyniem. Wylać masę
serową na
jabłka. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec ok 45 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu otworzyć piekarnik i zostawić ciasto w środku, aby przestygło. Polecam pyszne ciasto, najlepiej smakuje dobrze schłodzone.