Wykonanie
Mojej córce tak zasmakowała szarlotka z
budyniem i kruszonką, że domagała się szybkiej powtórki. Z kolei syn nie bardzo lubi
spody w formie zbliżonej do tarty, więc poszłam na kompromis . Zrobiłam crumble, czyli
jabłka w kruszonce, wzbogacone
budyniem. Kruszonki nasypałam na spód, na to
jabłka, dalej
budyń i na wierzch też kruszonka. Szybkie to, proste a jakie smaczne !kruszonka :6 łyżek
masła6 łyżek
cukru8 łyżek
mąki ( najlepiej krupczatki)5-6
jabłekugotowany
budyń waniliowycynamonZ podanych składników wsypanych do miski zagniatamy palcami kruszonkę. Wysypujemy połową dno natłuszczonej formy ( u mnie 24 cm średnicy, okrągła).
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przesypujemy
cynamonem i jeśli kwaskowe, to niewielką ilością
cukru. Rozkładamy je na kruszonce, na nich rozprowadzamy ugotowany i przestudzony
budyń . Posypujemy resztą kruszonki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C, na około pół godziny, aż się zezłoci kruszonka na wierzchu.Córka uznała, że dobre, ale woli pierwszą wersję. Nie przeszkodziło jej to wcinać, aż miło. Polecam też takie wzbogacone crumble z innymi
owocami- sezon się zaczyna .Smacznego !