Wykonanie
Znacie ten stan kiedy coś Wam się chce, ale nie wiecie co!? Po raz setny okrążyłam kuchnię z myślą o pysznym deserze do
kawy. Przejrzałam wszystkie szafki i lodówkę, aż tu wpadły mi w oczy
jabłka. Wystarczyło 20 min i jest :)
Składniki:- 5
jabłek-3 łyżeczki
cynamonu- 3 łyżki
cukru- 1
jajko- 1/3 kostki
masła- 1 szklanka
mąki- 1/2 szklanki
cukruWykonanie:Zaczynamy od obrania i starcia na "grubym oczku" tarki
jabłek. Kolejno zabieramy się za ciasto kruche. Łączymy
jajko,
masło,
mąkę i
cukier w większym naczyniu i mieszamy do powstania ciasta. 2/3 ciasta wykładamy dno naczynia żaroodpornego i wkładamy do mikrofalówki. Włączając funkcję piekarnika pieczemy w temperaturze 150 st przez 5 min. Na upieczone ciasto kładziemy warstwowo starte
jabłka posypując je
cynamonem i
cukrem. Na całość wrzucamy kawałki pozostałego ciasta i wkładamy do mikrofali (nie przykrywamy naczynia, bo
jabłka nam się zagotują) na 10 min, temperatura 180 st.