Wykonanie
W Koperkowej kuchni, szczególnie w sezonie zimowym,
jabłek nie brakuje. Jemy je na surowo, dodajemy je do surówek,
pieczonego mięsa, racuchów, naleśników i pysznych deserów. Tym razem powstało delikatne, kruche ciasto zapieczone na złoto, a do tego pyszne
jabłka z
cynamonem.
Tarta z
jabłkami ozdobiona kruchymi motylkami- mniam :-)
Składniki:200g
masła2 szklanki
mąkiJajko1 kg
jabłek2 łyżki
cukru1 łyżka
cynamonuWykonanie:Miękkie
masło kroimy w kostkę. Dodajemy
mąkę i
jajko i wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie i jednolite, jak będzie zbyt suche, możemy dodać odrobinę
wody. Gotowe ciasto zawijamy w folię i odkładamy na pół godziny do lodówki.
Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Trzemy je
potem na grubej buraczanej tarce, przekładamy na patelnię, dodajemy
cukier i zaczynamy podgrzewać. Smażymy
jabłka przez ok. 30 minut, na średnim ogniu- powinna z nich odparować
woda. Na samym końcu dodajemy
cynamon, mieszamy i próbujemy- jak są za kwaśne, możemy dosypać więcej
cukru.Schłodzone ciasto wałkujemy na dość cienki placek, przekładamy do formy do pieczenia tarty, dokładnie wykładamy spód i boki- nadmiar ciasta odcinamy. Ciasto w formie nakłuwamy widelcem i formę wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 minut- aż ciasto ładnie się zarumieni.Resztę ciasta ponownie wałkujemy i foremkami do wykrawania
ciasteczek wycinamy dowolne kształty.Na podpieczony spód przekładamy podsmażone
jabłka z patelni. Na wierzchu układamy kształty powycinane z kruchego ciasta.Formę ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 minut.