Wykonanie
Uwielbiam owsiankę chyba w każdym wydaniu. Najczęściej jadam ją klasycznie, gotowaną na
mleku z dodatkiem
orzechów i
owoców lub tego, co akurat mam pod ręką. Dziś postanowiłam przygotować owsiankę zapiekaną w piekarniku z
jabłkami,
cynamonem i
gorzką czekoladą. Taką owsiankę można zajadać na ciepło lub zimno. Jeśli chcecie przygotować ja na śniadanie, polecam zalać
płatki mlekiem wieczorem i wstawić na noc do lodówki. Przygotowanie takiej owsianki zajmie wtedy znacznie mniej czasu. Może przepis przyda się na jutrzejsze śniadanie? Myślę, że po dzisiejszych tłustoczwartkowych rarytasach warto rozpocząć piątek czymś lekkim, a zarazem pożywnym :)
Składniki (na 2 porcje):130 g (1 szklanka)
płatków owsianych górskich3/4 szklanki*
mleka1 średnie
jabłko1/2 łyżeczki
cynamonu1
jajko6 kostek
gorzkiej czekolady (u mnie 60%)1 łyżka domowego
cukru waniliowego3 łyżki gęstego,
greckiego jogurtu1/2 łyżeczki
masła (do wysmarowania foremek)*szklanka 250 ml
Płatki owsiane dzień wcześniej zalać
mlekiem, wymieszać i wstawić na noc do lodówki. Rano dodać do
płatków roztrzepane
jajko,
jogurt,
cukier waniliowy, obrane i starte na dużych oczkach
jabłko,
cynamon oraz posiekaną
czekoladę. Wymieszać do połączenia się składników. Małe foremki do zapiekania wysmarować
masłem. Przełożyć do nich owsiankę i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez ok. 25-30 minut, do zrumienienia się wierzchu. Smacznego!