ßßß
Składniki (na 2 porcje):130 g (1 szklanka) płatków owsianych górskich3/4 szklanki* mleka1 średnie jabłko1/2 łyżeczki cynamonu1 jajko6 kostek gorzkiej czekolady (u mnie 60%)1 łyżka domowego cukru waniliowego3 łyżki gęstego, greckiego jogurtu1/2 łyżeczki masła (do wysmarowania foremek)*szklanka 250 ml
Płatki owsiane dzień wcześniej zalać mlekiem, wymieszać i wstawić na noc do lodówki. Rano dodać do płatków roztrzepane jajko, jogurt, cukier waniliowy, obrane i starte na dużych oczkach jabłko, cynamon oraz posiekaną czekoladę. Wymieszać do połączenia się składników. Małe foremki do zapiekania wysmarować masłem. Przełożyć do nich owsiankę i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez ok. 25-30 minut, do zrumienienia się wierzchu. Smacznego!