Sernik z piankami i musem malinowym

nazwa

Wykonanie

9 sierpnia 2014
Składniki:
Ciasto/spód:
1 szklanka mąki
150g. masła
2 żółtka
3 łyżki cukru
Masa serowa:
1/3 opakowania kolorowych pianek
500g. sera twarogowego ( z wiaderka)
1 budyń śmietankowy
3jajka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
Mus malinowy:
500g.malin świeżych lub mrożonych
3 łyżki cukru pudru
1 galaretka o smaku owoców leśnych lub malinowa
Dodatkowo: tortownica 22cm.
Przygotowanie:
Spód: Składniki na ciasto zagnieść razem.
Wyłożyć nim równo spód tortownicy.
Masa serowa: Na cieście ułożyć pianki.
Ser zmiksować z resztą składników aż powstanie jednolita masa.
Masę wylać na wierzch pianek.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. piec ciasto ok. 60-80 min.
( Jeśli wierzch zacznie się rumienić ciasto przykryć folią aluminiową)
Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika do ostudzenia.
Mus malinowy: Galaretę rozpuścić dokładnie w 300 ml wody , odstawić do lodówki by lekko stężała.
Maliny ( jeśli mrożone uprzednio rozmrozić) zmiksować blenderem , dodać tężejącą galaretkę , wymieszać razem.
Mus przelać na zimne ciasto trzymając je cały czas w tortownicy.
Wstawić do lodówki na 3-4 h a najlepiej na noc do całkowitego stężenia.
Smacznego
Post navigation
← Roladki o smaku pieczarek z ciągnącym serem i szczypiorkiem. Smaczne jako dodatek do dania głównego czy pieczywa.
Smaczne ogórki na zimę jako przystawka czy dodatek do dania głównego lub na kanapkę. →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/sernik-sam-w-sobie-jest-bardzo-wilgotny-i-lekko-slodki-a-ciasto-dzieki-piankom-miekkie-mus-malinowy-idealnie-dopelnia-smak-sera