ßßß Cookit - przepis na TARTA Z MALINAMI

TARTA Z MALINAMI

nazwa

Wykonanie

Jednych z nielicznych minusów spędzania miesiąca wakacji w Hiszpanii jest skrócenie czasu, kiedy mogę się cieszyć sezonowymi owocami/warzywami... Nie ma już porzeczek, których przed wyjazdem było całe mnóstwo, ta sama sytuacja z agrestem, o moim ukochanym bobie już nie wspominając. Całe szczęście, przyjechałam w sam środek panowania malin. Nasze ogrodowe krzaczki, na początku lipca niewielkie, skromne, teraz wystrzeliły różowymi delicjami. Uwielbiam sezon na maliny, jego długi czas trwania i to, że mogę buszować w tych owocowych krzakach codziennie i z pewnością zawsze coś znajdę.
Tę tartę bardzo lubię. Jest prosta, szybka, wygląda uroczo, kojarzy mi się z długimi, leniwymi, letnimi dniami. Nadzienie z kremówki po upieczeniu ma przyjemny mleczny posmak, przypomina mi krówkę
Składniki:
(na formę na tartę o śr. 28 cm) na ciasto:
200 g masła
400 g mąki
150 g cukru pudru
2 łyżki gęstej śmietany
jajko
szczypta cukru na masę:
200 ml kremówki (36%)
2 żółtka
300 g malin, opukanych i dokładnie osuszonych
2 łyżki miodu
łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Składniki na ciasto zarobić nożem i szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć je w folię i chłodzić w lodówce 0 , 5 h.
Połowę ciasta wyjąć z lodówki- można je pokruszyć i wylepić blachę palcami lub rozwałkować i gotowy blat ciasta przełożyć do formy. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 10 minut. Piekarnika nie wyłączać.
Kremówkę ubić na sztywno, dodając kolejno żółtka, miód i mąkę. Masę wylać na podpieczony spód, na nią wyłożyć maliny.
Wyciągnąć z lodówki drugą część ciasta. Można je rozwałkować, wyciąć pasy i uformować kratkę na tarcie (jak na zdjęciu) lub pokruszyć jak kruszonkę.
Całość wstawić ponownie do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze 30 minut.
Smacznego!
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2012/08/tarta-z-malinami.html