Pieczarki

nazwa

Pieczarka jest grzybem należącym do rodziny pieczarkowatych, które w wersji dojrzałej charakteryzują się mięsistymi kapeluszami oraz dość grubym i niedługim trzonem. Kapelusz pokryty jest dość gładką i białawą skórą, pod spodem znajdują się blaszki rozchodzące się promieniście od góry trzonu. Bardzo często na środku trzonu znajduje się przyrośnięty pierścień. Dorosła pieczarka nie przekracza 10 centymetrów średnicy oraz 6 centymetrów wysokości.

Historia

Grzyby były uprawiane przez Chińczyków już kilka tysięcy lat przed naszą erą. Jednak pieczarki na dobre zagościły dopiero w Europie. Pierwsze kontrolowane hodowle zakładane były we Francji w XVI wieku. Cena grzybów była bardzo wysoka, a popularny degustator ówczesnej kuchni, Anthelme Brillant-Savarin przyrównywał wartości odżywcze i walory smakowe pieczarek do trufli. Na początku XIX wieku pieczarki podawano jedynie z innymi wykwintnymi smakołykami, takimi jak kapary, czy też raki. Z Francji grzyby zostały sprowadzone do pozostałych krajów europejskich.

Pochodzenie

W tej chwili Polska jest jednym z największych producentów pieczarek, w klasyfikacji znajduje się zaraz za Holandią. Jednak szacuje się, że w najbliższym czasie Polska może przejąć prym, ze względu na ciągły wzrost produkcji grzybów.

Zastosowanie

Pieczarki przede wszystkim swoje zastosowanie znajdują w postaci duszonej, smażonej zdecydowanie rzadziej surowej. Choć taką formę można pokroić w plasterki i kłaść na kanapki lub dodać do sałatek warzywnych. Grzyby są składnikiem sosów do mięs, szczególnie żeberek, kotletów mielonych lub karkówki. Idealnie nadają się do zup, zapiekanek, pizzy a czasami potraw makaronowych. W polskiej kuchni pieczarki dominują w różnych farszach. Najczęściej dodaje się je do pierogów, uszek, ponadto mieli się je do pasztetów i niektórych rodzajów mięs, zwłaszcza rolad. Pokrojone pieczarki przez cały ich profil podłużny nadają się do dekoracji.

Właściwości

Pieczarki są cenionymi grzybami nie tylko ze względu na ich walory smakowe, ale także wartości odżywcze. Charakteryzują się one dużą zawartością wody, co widać po zmniejszeniu ich objętości po podduszeniu. Dodatkowo pieczarki są ogromnym źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego, ryboflawiny, niacyny, a także tiaminy. Zawarty w pieczarkach błonnik pokarmowy, odpowiedzialny jest za obniżanie poziomu cholesterolu we krwi. Systematyczne spożywanie tych drogocennych grzybów, może przyczynić się do obniżenia ryzyka powstania chorób miażdżycowych oraz nowotworów, w szczególności piersi, jelit, żołądka lub prostaty. Jedzenie pieczarek zwłaszcza w sezonie zimowym, poprawia działanie układu odpornościowego. Warto pamiętać, że pieczarki aby szybko urosły potrzebują tylko dostosowanych specjalnie temperatur oraz odpowiedniej wilgotności powietrza, co wskazuje na to, że są one pozbawione jakichkolwiek chemikaliów. Pieczarki zatem są jednym z najzdrowszych składników żywieniowych w obecnych czasach.