ßßß
Przepis znalazłam w „Kuchni polskiej” Ewy Aszkiewicz.Składniki :50 dag wołowiny gulaszowejłyżka smalcu i 2 łyżki oleju do smażeniałyżka mąki1 duża cebula1 średni, dojrzały pomidorszklanka soku pomidorowegoprzyprawy: sól, czarny pieprz mielony, mielona słodka papryka, mielona ostra paprykaMięso pokrój w niewielką kostkę i oprósz je mąką wymieszaną ze wszystkimi przyprawami (ja dałam mniej więcej po pół łyżeczki wszystkiego – z ostrą papryką i pieprzem nie przesadzałam), następnie odstaw.Posiekaj cebulę, a pomidora sparz, obierz ze skórki, pozbaw pestek i pokrój w kosteczkę (warzywa umieść w osobnych naczyniach, bo nie będą używane jednocześnie).W rondlu rozgrzej łyżkę smalcu i olej. Kiedy tłuszcz będzie bardzo gorący, dodaj mięso i zrumień z każdej strony, następnie wsyp posiekaną cebulę, przesmaż chwilę razem, potem podlej połową szklanki wody i duś pod przykryciem przez pół godziny.Gdy mięso będzie już prawie miękkie, dodaj przygotowanego wcześniej pomidora i zalej całość sokiem pomidorowym. Zagotuj i przypraw do smaku.Ja podałam swój gulasz z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków.
Related PostsZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymiGulasz wieprzowy z pieczarkami i rozmarynemWołowe curry z buraczkamiZiemniaczano-dyniowe kopytka z gulaszem wieprzowym