ßßß Cookit - przepis na Placek z prawdziwego zdarzenia

Placek z prawdziwego zdarzenia

nazwa

Wykonanie

Jak myślicie, jaki powinien być placek? Płaski, przede wszystkim płaski, jak placek. Taki właśnie upiekłam. Bez przepisu. Żeby nie było, że źródła nie podaję. Jedyne istniejące źródła, to blade wspomnienie z dzieciństwa, zagubiony z powodu 150 przeprowadzek notatnik z przepisami i rozsądek (o tym czy zdrowy, nie będę lepiej pisać ;-)
A, o jednym źródle prawie zapomniałam. Moja druga połówka i ja, jesteśmy wielbicielami placków z kruszonką, ale najlepiej takich bez placka. Czyli samej kruszonki. Na każdej imprezie rzucamy się na placki z kruszonką i za każdym razem to samo rozczarowanie. Zaburzone proporcje. Za dużo placka w stosunku do kruszonki. I owoców też przeważnie za mało. Taka jest historia dzisiejszego placka. Koniec rozczarowań, jest 100 % kruszonki i 100 % owoców, czyli 200 % zadowolenia :-)
Kalorii też jest 200 %, ale od czasu do czasu, chyba można sobie pozwolić.
Placek z kruszonki z owocami leśnymi
3-4 kostki miękkiego masła
3/4 szklanki mąki (około)
3/4 cukru (około)
0,5 owoców leśnych (użyłam mrożone)
1 paska łyżka mączki ziemniaczanej
Owoce rozmrozić, aż puszczą sok. Odlać sok na drobnym sitku (nie rozgniatać owoców, tylko delikatnie odcedzić to, co wypuszczą). Ewentualnie dolać do soku trochę wody, w sumie powinno być ok. 1 szklanki soku. W soku rozpuścić mączkę ziemniaczaną i zagotować na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje i będzie przypominać rzadki kisiel. Wymieszać delikatnie z owocami i odstawić.
Masło, cukier i mąkę zagnieść ręką, aż powstanie kruszonka. Mąkę i cukier dosypywać na wyczucie. Najlepiej na początek dosypać tylko trochę, wymieszać wszystko łyżką i po trochu dosypywać, aż uzyskamy właściwy efekt. Jeżeli za bardzo się klei, dosypać trochę mąki i cukru. Jeżeli nie powstają porządne kulki i wszystko jest zbyt sypkie, dodać odrobinę masła.
Trochę kruszonki zostawić do posypania, resztę uklepać na dnie blachy (nie smarowałam niczym, bo ciasto jest tłuste i nie przykleja się). Na ciasto wyłożyć masę owocową, wygładzić i posypać pozostałą kruszonką. Piec ok. 0,5 godziny, przy temperaturze 190 ˚C.
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2012/07/placek-z-prawdiwego-zdarzenia.html