ßßß
Składniki:12 kokilek lub jeden duży sernik w forni o średnicy 24 cm750 g sera bialego, trzykrotnie zmielonego, tłustego4 jajka kl. 0160 g cukru pudru100 ml śmietany 30 %100 g (op.) czekolady białej80 g masłaskórka otarta ze sparzonej pomarańczylaska waniliiszczypta soliPrzygotowanie:Żółtka oddzielić od białek. Białka schować do lodówki. Laskę wanilii przeciąć i wydrążyć z niej czubkiem łyżeczki ziarna. Dodać je do żółtek.Żółtka utrzeć nad kąpielą wodną z cukrem i ziarnami z laski wanilii.W międzyczasie w rondlu, umieścić czekoladę, śmietanę i masło. Stopić je, mieszając. Ciepłą masę wlać, miksując, do żółtek. Dokładnie połączyć.Ser dodawać do masy czekoladowej łyżkami. Mieszając drewnianą łyżką lub szpatułą.Ubić białka z solą i delikatnie, w dwóch turach, wymieszać je z masą serową.Sernik rozlać do kokilek, te bez teflonu wysmarować wcześniej masłem.Piec w 150 stopniach przez 30 minut, odstawić do przestudzenia. Zimne przełożyć na godzinę do lodówki.Podawać z miętą, sosem truskawkowym i śmietaną.Powiązane notki:Sernik waniliowy z polewą na WielkanocKremowy, waniliowy, klasyczny – sernik z kratkąSernik cytrynowy z czekoladąSernik z suszonymi morelamiWalentynkowe ciasteczka z czekoladą – serca