Wykonanie
Karmelowy omlet
czekoladowy to świetna propozycja zarówno na śniadanie, jak też deser. Puszysty, aksamitny i delikatny, z dużą dawką
czekolady mlecznej i karmelowej. Do tego kruche
ciasteczka, słodka i soczysta
gruszka, odrobina kremowego
serka i doskonałe danie gotowe. Jest przepyszny ;) , zróbcie, a nie pożałujecie.1 omlet (średnica patelni 16-17 cm)· 3
jajka· 45 g karmelowej
czekolady· łyżeczka
cukru pudru· łyżka kwaśnej
śmietany 18%· 1,5 łyżki
mąki pszennej· 1 łyżka
masła klarowanego do smażenia· 5 kostek
mlecznej czekolady· 2
ciasteczka z kawałkami ciemnej
czekoladydo podania:· 2 łyżki
serka waniliowego· 1
gruszka· 2
ciasteczka z kawałkami ciemnej
czekolady· listki
miętyPokruszoną
czekoladę karmelową przekładamy do miseczki i roztapiamy nad gorącą kąpielą
wodną.
Żółtka łączymy na gładką masę z kwaśną
śmietaną, łyżeczką
cukru pudru,
mąką i roztopioną
czekoladą.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą
soli. Porcjami dodajemy do karmelowej bazy.
Czekoladę mleczną kroimy w kostkę. Kawałki
mlecznej czekolady dodajemy do masy omletowej i delikatnie mieszamy. Przygotowane ciasto omletowe przekładamy na patelnię o średnicy 16-17 cm na rozgrzane
masło klarowane. Smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut od czasu do czasu podważając delikatnie brzegi i poruszając patelnią, żeby omlet się nie przypalił. Po tym czasie na wierzch omletu kruszymy 2
ciasteczka i ponownie przykrywamy patelnię, smażymy pod przykryciem na minimalnym ogniu ok. 2 minuty, następnie przewracamy omlet na drugą stronę i smażymy ok. 1 minuty na większym ogniu już bez przykrycia. Omlet przekładamy na talerz, dekorujemy kleksem
serka waniliowego,
ciasteczkami, plastrami dojrzałej
gruszki i listkami
mięty. Smacznego!