ßßß Cookit - przepis na Sernik waniliowy bez pieczenia…

Sernik waniliowy bez pieczenia…

nazwa

Wykonanie

Nie lubię się pakować. Każdy wyjazd na urlop niezmiennie uprzykrza mi myśl, że trzeba będzie spakować walizki. Gdy w grę wchodzi pakowanie całego dobytku i przeprowadzka do nowego domu, nawet myśl o nowej, dużej kuchni i ślicznym ogródeczku nie jest w stanie poprawić mi nastroju i zmotywować do pracy. Zdecydowanie wolę się rozpakowywać ;)
Niezależnie jednak od tego, jak bardzo się przed tym bronię, termin przeprowadzki zbliża się wielkimi krokami i trzeba się wreszcie zabrać za zbieranie rzeczy i upychanie ich w kartonach, pudłach i pudełkach. Zostało nam raptem 10 dni, a ja dotąd dzielnie unikałam zaglądania do szaf i schowków, oddalając od siebie myśl o tym, ile jest tam rzeczy, o których nawet nie pamiętam.
Tymczasem jednak wzięłam się za mniej stresujące zużywanie zapasów nagromadzonych w kuchni ;) I tak na pierwszy rzut poszedł twaróg, który trafił do pysznego i super łatwego sernika na zimno z przepisu Lorraine Pascale. Powstał w kilkanaście minut, a do jego wykonania wystarczyło zaledwie kilka podstawowych składników. Efekt – pyszny, puszysty sernik na zimno o wyraźnym waniliowym posmaku, od którego mój Mąż wprost nie mógł się oderwać.
W oryginale sernik robi się z serka kremowego, ja jednak użyłam twarogu, bo po pierwsze akurat miałam, a po drugie naszła mnie ochota na twaróg właśnie. Myślę, że był to dobry wybór, choć jeśli wolicie bardziej gładkie, kremowe serniki (takie prawdziwe cheesecakes), to zdecydowanie polecam tu serek kremowy. Jeżeli natomiast zdecydujecie się na twaróg, pamiętajcie by był on bardzo dobrze zmielony.
Polecam :)
Składniki na tortownicę o średnicy 23cm:
75g niesolonego masła
250g pokruszonych ciasteczek pełnoziarnistych typu digestive
2 łyżki drobnego brązowego cukru (soft light brown sugar)
800g serka kremowego lub drobno zmielonego twarogu (pełnotłustego)
1 cytryna
1 laska wanilii lub kilka kropli ekstraktu waniliowego (dałam ziarna wanilii oraz łyżkę ekstraktu, bo sernik wydawał mi się mało waniliowy)
500ml kremówki 36% dobrze schłodzonej (w oryginalnym przepisie 800ml)
75g cukru pudru, przesianego
Wykonanie:
Masło roztop i wymieszaj z pokruszonymi (w malakserze lub wałkiem) ciastkami oraz brązowym cukrem. Tak przygotowaną masą wylep dno tortownicy, przyciskając mocno dłonią lub odwrotną stroną łyżki. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Umieść twaróg/serek kremowy w misie miksera i wetrzyj skórkę z cytryny. Dodaj ziarna wyskrobane z laski wanilii oraz ekstrakt waniliowy (jeśli używasz). Miksuj przez chwilę, aż masa będzie nieco luźniejsza.
W oddzielnej misce umieść śmietanę oraz cukier puder i ubijaj do momentu, aż będzie konsystencji nieco luźniejszej niż masa serowa. Tak ubitą dodaj do sera i wymieszaj delikatnie, starając się mieszać jak najkrócej.
Wylej masę na przygotowany wcześniej spód i wyrównaj. Owiń sernik szczelnie folią spożywczą i wstaw na 30 minut do zamrażalnika lub do lodówki na kilka godzin.
Podawaj schłodzony.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/08/18/sernik-waniliowy-bez-pieczeniano-bake-vamilla-cheesecake