Wykonanie
Nie lubię się pakować. Każdy wyjazd na urlop niezmiennie uprzykrza mi myśl, że trzeba będzie spakować walizki. Gdy w grę wchodzi pakowanie całego dobytku i przeprowadzka do nowego domu, nawet myśl o nowej, dużej kuchni i ślicznym ogródeczku nie jest w stanie poprawić mi nastroju i zmotywować do pracy. Zdecydowanie wolę się rozpakowywać ;)Niezależnie jednak od tego, jak bardzo się przed tym bronię, termin przeprowadzki zbliża się wielkimi krokami i trzeba się wreszcie zabrać za zbieranie rzeczy i upychanie ich w kartonach, pudłach i pudełkach. Zostało nam raptem 10 dni, a ja dotąd dzielnie unikałam zaglądania do szaf i schowków, oddalając od siebie myśl o tym, ile jest tam rzeczy, o których nawet nie pamiętam.Tymczasem jednak wzięłam się za mniej stresujące zużywanie zapasów nagromadzonych w kuchni ;) I tak na pierwszy rzut poszedł
twaróg, który trafił do pysznego i super łatwego sernika na zimno z przepisu Lorraine Pascale. Powstał w kilkanaście minut, a do jego wykonania wystarczyło zaledwie kilka podstawowych składników. Efekt – pyszny, puszysty sernik na zimno o wyraźnym
waniliowym posmaku, od którego mój Mąż wprost nie mógł się oderwać.W oryginale sernik robi się z
serka kremowego, ja jednak użyłam
twarogu, bo po pierwsze akurat miałam, a po drugie naszła mnie ochota na
twaróg właśnie. Myślę, że był to dobry wybór, choć jeśli wolicie bardziej gładkie, kremowe serniki (takie prawdziwe cheesecakes), to zdecydowanie polecam tu
serek kremowy. Jeżeli natomiast zdecydujecie się na
twaróg, pamiętajcie by był on bardzo dobrze zmielony.Polecam :)Składniki na tortownicę o średnicy 23cm:75g niesolonego
masła250g pokruszonych
ciasteczek pełnoziarnistych typu digestive2 łyżki drobnego
brązowego cukru (soft light brown sugar)800g
serka kremowego lub drobno zmielonego
twarogu (pełnotłustego)1
cytryna1
laska wanilii lub kilka kropli ekstraktu
waniliowego (dałam ziarna
wanilii oraz łyżkę ekstraktu, bo sernik wydawał mi się mało
waniliowy)500ml kremówki 36% dobrze schłodzonej (w oryginalnym przepisie 800ml)75g
cukru pudru, przesianegoWykonanie:
Masło roztop i wymieszaj z pokruszonymi (w malakserze lub wałkiem)
ciastkami oraz
brązowym cukrem. Tak przygotowaną masą wylep dno tortownicy, przyciskając mocno dłonią lub odwrotną stroną łyżki. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.Umieść twaróg/serek kremowy w misie miksera i wetrzyj
skórkę z cytryny. Dodaj ziarna wyskrobane z
laski wanilii oraz ekstrakt
waniliowy (jeśli używasz). Miksuj przez chwilę, aż masa będzie nieco luźniejsza.W oddzielnej misce umieść
śmietanę oraz
cukier puder i ubijaj do momentu, aż będzie konsystencji nieco luźniejszej niż masa serowa. Tak ubitą dodaj do
sera i wymieszaj delikatnie, starając się mieszać jak najkrócej.Wylej masę na przygotowany wcześniej spód i wyrównaj.
Owiń sernik szczelnie folią spożywczą i wstaw na 30 minut do zamrażalnika lub do lodówki na kilka godzin.Podawaj schłodzony.Smacznego :)