Wykonanie
Weekend [ tym razem ciut dłuższy ] i z tej okazji jest Ciasto na niedzielę. U mnie w
sumie ciasto jest dość często , a na niedzielę obowiązkowo...Tematem akcji w ten weekend był
arbuz i
galaretka w roli głównej...u mnie dodatkowo jest pyszna orzeźwiająca masa z landrynkami miętowymi podpatrzona u
Magdy .Razem ze mną ciasto robiły Iwonka ....
Krem
miętowy:500 ml
mleka2 opakowania budyniu
waniliowegołyżka
cukru150 g landrynek
miętowych1/2 szkl.
wody200 g
masłaMus
arbuzowy:1 kg miąższu z
arbuza2
galaretki truskawkoweDodatkowo
biszkoptyLandrynki
miętowe umieścić w rondelku o grubym dnie, zalać
wodą i powoli gotować mieszając aż się rozpuszczą [około 15 minut].Z
mleka,
cukru i proszku budyniowego ugotować gęsty
budyń. Do gorącego jeszcze budyniu wlać gorące rozpuszczone
cukierki i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Miękkie
masło utrzeć na puch a następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu [ ja
masła nie ucierałam , tylko dodałam do gotującego się budyniu i dokładnie wymieszałam] . Wyłożyć na
biszkopty ułożone w foremce . Ułożyć warstwę
biszkoptów[ mi troszkę zabrakło]. Z
arbuza usunąć pestki i za pomocą blendera zmiksować. Mus przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia. Wsypać
galaretki, wymieszać i odstawić do przestudzenia. Tężejącą masę wylać na
biszkopty.Odstawić do lodówki do stężenia.