Wykonanie
Mimo że sezon na
truskawki mamy już za sobą,to proponuję przepis z ich użyciem,gdyż wg.s.Anastazji można z powodzeniem użyć
mrożonych owoców.Przepis pochodzi z książki jej autorstwa.
biszkopt na formę 23/33cm:6
jajek1 szkl.
cukru kryształu1 szkl.
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
cukier waniliowy - użyłam 1 łyżeczkę ekstraktu
waniliowegoPiekarnik nagrzewam do 180 stopni.Ubijam pianę z
białek,ubijając dodaję stopniowo
cukier,po 1
żółtku,ekstrak wan.,na koniec mieszając drewnianą łyżką dodaję
mąkę wymieszaną z proszkiem. Formę wykładam papierem do pieczenia,wykładam na nią masę i piekę ok.30 min.Po upieczeniu rzucam blaszką na dół z wys.ok.20 cm ,dzięki
czemu biszkopt nie opadnie.
Biszkopt jest dość wysoki,dlatego,żeby zrównoważyć pozostałe warstwy odcinam po ostudzeniu 1/3 i do ciasta wykorzystuję tylko pozostałe 2/3 części ciasta.masa budyniowa:1/2 l
mleka1 kostka
masła2 budynie
wanioliowe1 łyżka
cukru kryształu1
cukier waniliowy - użyłam 1 łyżeczkę ekstraktu wan.Z
mleka odlewam niecałą szklankę i rozpuszczam w niej budynie,resztę
mleka gotuję z
cukrem i ekstarktem wan..Dolewam rozpuszczone budynie i mieszając gotuję
budyń.Odstawiam do ostudzenia.Gdy jest zupełnie wystudzony ucieram
masło i stopniowo dodając zimny
budyń ucieram całość na jednolity krem.Smaruję na
biszkopt.warstwa truskawkowa z moimi małymi zmianami:1 l zmiksowanych
truskawek świeżych lub mrożonych - użyłam 80 dkg świeżych i zmiksowałam otrzymując 1 l i 2 łyżki3
galaretki truskawkowe - dodatkowo dodałam 4 łyżeczki
żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości
wodyZmiksowane
truskawki podgrzewam i rozpuszczam w nich
galaretki oraz dodaję rozgrzaną w kąpieli
wodnej rozpuszczoną w mniej niż pół szklanki
wody żelatynę,odstawiam do stężenia.Gdy masa zaczyna się ścinać wykładam na masę budyniową.Ciasto wstawiam do lodówki.Smacznego!!!