ßßß Cookit - przepis na Ciasto z truskawkami w galaretce wg.s.Anastazji :)

Ciasto z truskawkami w galaretce wg.s.Anastazji :)

nazwa

Wykonanie

Mimo że sezon na truskawki mamy już za sobą,to proponuję przepis z ich użyciem,gdyż wg.s.Anastazji można z powodzeniem użyć mrożonych owoców.Przepis pochodzi z książki jej autorstwa.
biszkopt na formę 23/33cm:
6 jajek
1 szkl.cukru kryształu
1 szkl.mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy - użyłam 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.Ubijam pianę z białek,ubijając dodaję stopniowo cukier,po 1 żółtku,ekstrak wan.,na koniec mieszając drewnianą łyżką dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem. Formę wykładam papierem do pieczenia,wykładam na nią masę i piekę ok.30 min.Po upieczeniu rzucam blaszką na dół z wys.ok.20 cm ,dzięki czemu biszkopt nie opadnie.Biszkopt jest dość wysoki,dlatego,żeby zrównoważyć pozostałe warstwy odcinam po ostudzeniu 1/3 i do ciasta wykorzystuję tylko pozostałe 2/3 części ciasta.
masa budyniowa:
1/2 l mleka
1 kostka masła
2 budynie wanioliowe
1 łyżka cukru kryształu
1 cukier waniliowy - użyłam 1 łyżeczkę ekstraktu wan.
Z mleka odlewam niecałą szklankę i rozpuszczam w niej budynie,resztę mleka gotuję z cukrem i ekstarktem wan..Dolewam rozpuszczone budynie i mieszając gotuję budyń.Odstawiam do ostudzenia.Gdy jest zupełnie wystudzony ucieram masło i stopniowo dodając zimny budyń ucieram całość na jednolity krem.Smaruję na biszkopt.
warstwa truskawkowa z moimi małymi zmianami:
1 l zmiksowanych truskawek świeżych lub mrożonych - użyłam 80 dkg świeżych i zmiksowałam otrzymując 1 l i 2 łyżki
3 galaretki truskawkowe - dodatkowo dodałam 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody
Zmiksowane truskawki podgrzewam i rozpuszczam w nich galaretki oraz dodaję rozgrzaną w kąpieli wodnej rozpuszczoną w mniej niż pół szklanki wody żelatynę,odstawiam do stężenia.Gdy masa zaczyna się ścinać wykładam na masę budyniową.Ciasto wstawiam do lodówki.Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2014/09/ciasto-z-truskawkami-w-galaretce.html