Wykonanie




Będąc wczoraj na targu truskaweczki uśmiechały się do mnie, nie mogłam być obojętna kupiłam 1 kg za 10 zł. .Pomimo ze pochodziły z uprawy ekologicznej ich smak nie był taki jak z dzieciństwa. Pomysłów na ich wykorzystanie było wiele wybrałam bardzo szybki. A mianowicie upiekłam
biszkopt z przepisu Siostry Anastazji ,zrobiłam krzem Dr Oetkera
waniliowy, na wierzch pokroiłam
truskawki i zalałam
galaretką truskawkowąSkładniki na
biszkopt Siostry Anastazji
jajka świeże 6 sztuk
mąka pszenna 1 szklanka
cukier kryształ do ciasta 1 szklanka
proszek do pieczenia Dr Oetkera1 łyżeczkaKrem
waniliowy Dr Oetkera 1
mleko .32% 300ml
truskawki 1/2 kg
galaretka truskawkowa 1przygotowanie
biszkoptuBiałka ubić na sztywno ,dodawać
cukier i
żółtka . Dodać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 180 s c około 30-40 min.krem:300ml
mleka wlać do wysokiego naczynia wsypać krem
waniliowy Dr Oetkera i miksować na najwyższych obrotach przez 5 minutzrobić
galaretkę truskawkową wg przepisu na opakowaniu.Przekroić
biszkopt na pół nasączyć ponczem ( mam zapas na ostatni zrobiłam za dużo przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku) wyłożyć krem przykryć drugim blatem
biszkoptu, nasączyć posmarować cienką warstwą kremu (
galaretka nie wsiąka w ciasto} poukładać
truskawki zalać
galaretką. wstawić do lodówki. w celu schłodzeniaSmacznego