ßßß


3 jaja (M)1 szklanka mąki pszennej200 gramów zmielonego twarożku (użyłam Ulubionego z Wielunia)1 łyżka cukru z wanilią1 kopiasta łyżeczka cukru1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia4 - 5 łyżek mlekaszczypta soli250 gramów truskawekcukier puder wymieszany z cukrem waniliowym do posypaniaJaja całe zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na piankę, dodać twarożek, zmiksować (jeśli zostaną małe grudki, to super).
Jakby ktoś miał dostęp to polecam ten twarożek.
Potem do mieszanki dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i znów miksujemy na gładką masę.
Na końcu dodajemy mleko i ponownie ucieramy do połączenia składników (mikserem lub drewnianą łyżką np).
Truskawki pozbawiamy szypułek, kroimy na mniejsze cząstki.Na rozgrzany na patelni olej ewentualnie masło klarowane, kładziemy porcje ciasta wielkości łyżki, w środek wciskamy kawałeczki truskawek, smażymy na złoto z obu stron (bez przykrycia).Rada: Ciasto jest dość gęste, aby łatwiej odchodziło nam od łyżki należy maczać ją przed nabraniem porcji w mocno ciepłej wodzie.UWAGA: Kiedy placuszki odwrócimy na stronę z truskawkami najlepiej lekko zmniejszyć ogień by owoce nam się zanadto nie przypiekły.Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podajemy obficie posypane cukrem pudrem wymieszanym na sitku z cukrem waniliowym ... mniam :)