Wykonanie
Ślinka mi nadal cieknie jak sobie pomyślę o tym cieście. Niby zwykły
biszkopt z
truskawkami i
galaretką ot co z dodatkiem masy budyniowej. Ale ale całość jest niebotycznie pyszna, nie za słodka po prostu cud,
miód... :) Z mężem sami wciągliśmy całą blaszkę. Ciacho to to też smak mojego dzieciństwa i nie tylko. Za każdym razem kiedy
jadłam kawałek po kawałku myślałam o babci bo to ona co roku w sezonie
truskawkowym robi
biszkopt z
truskawkami i
galaretką. Wprawdzie bez masy budyniowej ale ona w ogóle nie dominuje ciasta. Każda warstwa ma tu coś do powiedzenia. Przepis pochodzi z bloga Mniamusne .Na zdjęciu nie widać za bardzo odznaczającej się warstwy kremu od
biszkoptu tak jak to wyglądało w przepisie z którego korzystałam.
Biszkopt wyszedł mi prawie taki jasny jak krem. Ale nie ujmuje to nic w smaku :) Poza tym robiłam w mniejszej blaszce i nie zużyłam całego kremu dlatego u mnie cieńsza warstwa.
ciSkładniki na
biszkopt :3
jajka6 łyżek
cukru3 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliBiałka ubijamy na sztywną ze szczyptą
soli. Następnie cały czas ubijając dodajemy
cukier, po jednym
żółtku oraz obie
mąki wymieszane ze sobą z dodatkiem proszku. Delikatnie całość wymieszać na gładką masę. Przelewamy do formy ( 24x 28 cm u mnie 18x28 cm ). Pieczemy w temp. 180 stopni przez 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Ja dodatkowo zdarłam tą wierzchnią skórkę z
biszkoptu żeby krem nie odchodził ale w przepisie nie ma o tym
mowy.2,5szklanki
mleka2 paczki budyniu ( u mnie
waniliowy )2 łyżki krupczatki ( dałam
mąkę ziemniaczaną )2/3 szklanki
cukru pudru1 kostka miękkiego
masłaZ
mleka odlać 1/2 szklanki, resztę zagotować. W odlanym
mleku wymieszać
budyń z
mąką ( tak zeby nie było grudek ). Kiedy
mleko się zagotuje wlewamy
mleko wymieszane z budyniami cały czas mieszając aż powstanie
budyń. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią spożywczą aby nie powstał kożuch. Odstawiamy do ostygnięcia.Po tym czasie
masło miksujemy razem z
cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy wystudzoną mase budyniową i dalej miksujemy az składniki się połączą. Krem wykładamy na
biszkopt.Ponad to :
truskawki2
galaretki truskawkowe lub inne czerwone ( u mnie cytrynowa jedna)Umyte wcześniej
truskawki układamy na kremie.
Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Zimną, prawie już tężejącą zalewamy
truskawki. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia, najlepiej na noc.Smacznego :)