Wykonanie
Puki jeszcze są
truskawki, bardzo się spieszę, by jak najwięcej zdążyć z nimi przygotować pyszności.
Truskawki są dla mnie kwintesencją lata: słodkie, soczyste, gorące od słońca. To ciasto nie miało jakoś u nas nigdy szczególnej nazwy - występowało jako "ciasto z
galaretką" i już było wiadomo, o co chodzi :) . Oprócz
truskawek, bardzo je lubię także z
malinami lub
jagodami . Chyba jest to dość popularne ciasto - widziałam podobne na ciekawym blogu Wypieki z pasją. I nic
dziwnego - jest pyszne. Myślę, że zasmakuje ono każdemu - ciasta z
galaretką są szczególnie dobre na lato, ponieważ są lekkie i orzeźwiające.
Biszkopt:3
jajka100 g
cukru100 g
mąki pszennej50 g
maki ziemniaczanejMasa karpatkowa:1 opakowanie budyniu ( proszek)
waniliowego100 g
cukru2
żółtka0,5 l
mleka2 łyżki
mąki pszennej65 g zimnego
masła ( ok. 1/3 kostki, mającej 200g)
Galaretka truskawkowaTruskawkiBiszkopt:
Żółtka oddzielić od
białek.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając
cukier. Następnie dodać
żółtka. Nadal mieszając, dodać przesianą
mąkę pszenną i ziemniaczaną. Formę do pieczenia ( 26 x 19 cm) wyłożyć papierem. Wlać ciasto i piec ok. 35 min w 170 st. Kiedy
biszkopt się piecze, przygotować krem.Krem:
Żółtka utrzeć z
cukrem. Dodać 250 ml
mleka i dalej mieszając, dodać proszek budyniowy i 2 łyżki
mąki.Pozostałe
mleko zagotować. Do gotującego się
mleka wlać masę budyniową i gotować mieszając. Kiedy krem się ugotuje i zgęstnieje, dodać do niego starte zimne
masło. WymieszaćZ upieczonego
biszkoptu ostrożnie ściąć przyrumienioną "skórkę". Wyłożyć krem i wyrównać. Na kremie ułożyć przekrojone
truskawki. Odstawić do wystudzenia.W tym czasie przygotować
galaretkę. Kiedy
galaretka zacznie tężeć, wlać ją na ciasto. Odstawić do lodówki do ostatecznego zastygnięcia.