Wykonanie
Kiedy byłam mała, moja mama robiła to
ciastko bardzo często w sezonie
truskawkowym. To jest smak mojego dzieciństwa. I przepis mojej mamy. Dziękuję :*Potrzebujemy (blacha 35x47cm):
biszkopt:- 5 jaj,- 3/4szkl
cukru,- 3/4szkl
mąki pszennej,- 1/4szkl
mąki ziemniaczanej,masa:- 250ml
mleka + 250ml osobno,- 0,5szkl
cukru,- 1
żółtko,- 1 łyżka
cukru z prawdziwą
wanilią,- 1,5 łyżki
mąki pszennej,- 1,5 łyżki
mąki ziemniaczanej,- 220g
masła,- 1 łyżka ekstraktu z
wanilii,dodatkowo:-
truskawki,- 2
galaretki.
Białka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodając
cukier. Dodawać po 1
żółtku i miksować.
Mąki przesiać i delikatnie zmiksować z masą jajeczną. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w 160st ok 30 - 35min - do suchego patyczka. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i równo zrzucić z ok. 60cm np. na dywan (oczywiście w formie). Odstawić do wystudzenia.Do rondla wlać 250ml i wsypać
cukier. Postawić na ogniu. W tym czasie, w osobnym garnuszku przygotować 250ml
mleka,
żółtko,
cukier z
wanilią i
mąkę ziemniaczaną i wymieszać montewką. Dodać
mąkę pszenną i wymieszać montewką. Gdy
mleko będzie się prawie gotować powoli wlewać do niego przygotowaną mieszankę i cały czas mieszać, aż zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Po tym czasie
masło zmiksować na gładką, białą masę. Dodawać do niego po łyżce masy budyniowej i miksować. Dodać łyżkę ekstraktu
waniliowego i wymieszać.Przygotować 2
galaretki wg opakowania i odstawić do wystudzenia.
Biszkopt wyciągnąć z formy i pozbyć się papieru, a ciasto ponownie włożyć do formy. Wyłożyć masę budyniową. Delikatnie umieścić w
masie truskawki (nie wbijać ich całkiem, tylko delikatnie nacisnąć palcem). Zalać tężejącą
galaretką i pozostawić w lodówce do całkowitego zastygnięcia.