ßßß Cookit - przepis na Toffi

Toffi

nazwa

Wykonanie

Ach te ciasta Siostry Anastazji:) Nie sposób im się oprzeć. Takie pyszne i tak efektownie wyglądają, ze pokusiłam się o zrobienie kolejnego z Jej przebogatego zbioru. To pochodzi z 100 Nowych Ciast i jak zwykle wyszło wspaniałe. Polecam.
Składniki:
1 spód biszkoptowy czekoladowy z 4 jaj
1 spód biszkoptowy biały z 4 jaj
Masa budyniowa:
1 litr mleka
4 budynie śmietankowe
1 1/2 kostki masła
1 płaska łyżeczka kakao
1 1/2 szklanki cukru
Masa toffi:
2 szklanki mleka
2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
2 łyżeczki kakao
Dodatki:
2 listki wafli
Polewa:
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki kakao
Wykonanie:
Najpierw przygotowuję masę toffi. Mleko gotuje z cukrem na bardzo małym ogniu ok 2 godz. Gdy nabierze pięknego karmelowego odcienia i zgęstnieje, wyłączam gaz wrzucam margarynę i mieszam, aż się rozpuści. Dodaję kakao, mieszam by nie było grudek. Studzę i smaruję pierwszy wafel i przykrywam drugim. Piekę spody biszkoptowe i odstawiam do przestygnięcia. W połowie mleka gotuję 2 budynie, w pozostałym mleku-kolejne dwa. Obydwa przykrywam folią spożywczą zabezpieczając w ten sposób przed utworzeniem się kożucha i studzę. Połowę masła ucieram z połową cukru i dodaję porcjami zimny budyń. Pozostałe masło ucieram z resztą cukru, dodaję zimny budyń oraz kakao. Na ciemny spód biszkoptowy wykładam jasną masę, na masę kładę wafel z toffi, na to masę kakaową i przykrywam jasnym spodem biszkoptowym. Całość polewam polewą czekoladową, której wszystkie składniki najpierw podgrzewam do rozpuszczenia się, a potem odstawiam by wystygła.
Jeżeli nie chce się Wam czekać dwie godziny by ugotować masę toffi, to proponuję kupić gotową lub mleko skondensowane, które jednakże również należy gotować ok 2 godz, tyle, że nie ma potrzeby mieszania non stop:)
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2013/06/toffi.html