ßßß
Składniki:2 szklanki mąki1/2 szklanki wody4 duże jaja ( 5 średnich)1 1/2 szklanki cukru1 kostka margaryny4 łyżki kakao2 łyżeczki proszku do pieczeniadodatkowo:1 galaretka1 op. budyniu czekoladowego z cukrem1 łyżka kakao400 ml mlekaPrzygotowanie:Margarynę, cukier, wodę i kakao rozpuścić w rondelku. Gotować 5 minut. Odlać 1/2 szklanki. Odstawić.Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody – odstawić do lekkiego stężenia.Lekko przestudzoną polewę czekoladową wymieszać kolejno z żółtkami.Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, wymieszać.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, ostrożnie dodać do ciasta, najlepiej w 2-3 turach.Ciasto rozsmarować na blasze dołączonej do wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem. Piec 25-30 minut.Ciepłe ciasto przekroić na trzy części.Włożyć do mniejszej formy aby dotykało jej ścianek, zalać galaretką tak aby wsiąkła w ciasto. Czynność powtórzyć trzy razy.Ciasto odłożyć do lodówki do stężenia.Budyń ugotować na mleku dodając do proszku łyżkę kakao.Gorący budyń wylać na ciasto.Można go udekorować odlaną polewą lub zużyć ją do innego wypieku lub deseru.Możemy upiec TRADYCYJNY murzynek:Etapy przygotowania są takie same, jak w punktach 1,3,4,5 ciasto przelewamy do natłuszczonej i wysypanej mąką lub bułką tartą formy (10 x 30 lub 20 x 20 ) i pieczemy około 35-40 minut, do suchego patyczka. Polewamy odlaną czekoladą.Powiązane notki:Ciasto kokosowe z budyniemKruche ciasto ze śliwkami, budyniem i beząWuzetka ( W-Z) z kremem cytrynowymCiasto serowo-czekoladowe z kremem – ala Fale DunajuSernik z suszonymi morelami