ßßß Cookit - przepis na Murzynek z budyniem i galaretką

Murzynek z budyniem i galaretką

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Na pewno jedliście tradycyjny murzynek – pieczony na czekoladzie z topioną margaryną. To jest bardzo zakorzenione w naszej kuchni ciasto. Ja upiekłam go w tradycyjnej wersji, ale podałam go zupełnie innej, co więcej krem budyniowy świetnie dopełnia całość. Spróbujcie przepis jest bardzo prosty. Przepis na ciasto ( samego murzynka ) mam od Pani Ewy -wieloletniej kucharki z Zakopanego.’ Nowa galaretka tropikalna Winiary świetnie dopełniła całość.
Składniki:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki wody
4 duże jaja ( 5 średnich)
1 1/2 szklanki cukru
1 kostka margaryny
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
1 galaretka
1 op. budyniu czekoladowego z cukrem
1 łyżka kakao
400 ml mleka
Przygotowanie:
Margarynę, cukier, wodę i kakao rozpuścić w rondelku. Gotować 5 minut. Odlać 1/2 szklanki. Odstawić.
Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody – odstawić do lekkiego stężenia.
Lekko przestudzoną polewę czekoladową wymieszać kolejno z żółtkami.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, ostrożnie dodać do ciasta, najlepiej w 2-3 turach.
Ciasto rozsmarować na blasze dołączonej do wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem. Piec 25-30 minut.
Ciepłe ciasto przekroić na trzy części.
Włożyć do mniejszej formy aby dotykało jej ścianek, zalać galaretką tak aby wsiąkła w ciasto. Czynność powtórzyć trzy razy.
Ciasto odłożyć do lodówki do stężenia.
Budyń ugotować na mleku dodając do proszku łyżkę kakao.
Gorący budyń wylać na ciasto.
Można go udekorować odlaną polewą lub zużyć ją do innego wypieku lub deseru.
Możemy upiec TRADYCYJNY murzynek:
Etapy przygotowania są takie same, jak w punktach 1,3,4,5 ciasto przelewamy do natłuszczonej i wysypanej mąką lub bułką tartą formy (10 x 30 lub 20 x 20 ) i pieczemy około 35-40 minut, do suchego patyczka. Polewamy odlaną czekoladą.
Powiązane notki:
Ciasto kokosowe z budyniem
Kruche ciasto ze śliwkami, budyniem i bezą
Wuzetka ( W-Z) z kremem cytrynowym
Ciasto serowo-czekoladowe z kremem – ala Fale Dunaju
Sernik z suszonymi morelami
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/05/09/murzynek-z-budyniem-i-galaretka