Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Na pewno jedliście tradycyjny murzynek – pieczony na
czekoladzie z topioną
margaryną. To jest bardzo zakorzenione w naszej kuchni ciasto. Ja upiekłam go w tradycyjnej wersji, ale podałam go zupełnie innej, co więcej krem budyniowy świetnie dopełnia całość. Spróbujcie przepis jest bardzo prosty. Przepis na ciasto ( samego murzynka ) mam od Pani Ewy -wieloletniej kucharki z Zakopanego.’ Nowa
galaretka tropikalna
Winiary świetnie dopełniła całość.
Składniki:2 szklanki
mąki1/2 szklanki
wody4 duże
jaja ( 5 średnich)1 1/2 szklanki
cukru1 kostka
margaryny4 łyżki
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczeniadodatkowo:1
galaretka1 op. budyniu
czekoladowego z
cukrem1 łyżka
kakao400 ml
mlekaPrzygotowanie:
Margarynę,
cukier,
wodę i
kakao rozpuścić w rondelku. Gotować 5 minut. Odlać 1/2 szklanki. Odstawić.
Galaretkę rozpuścić w 400 ml
wody – odstawić do lekkiego stężenia.Lekko przestudzoną
polewę czekoladową wymieszać kolejno z
żółtkami.Dodać
mąkę wymieszaną z proszkiem, wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywno, ostrożnie dodać do ciasta, najlepiej w 2-3 turach.Ciasto rozsmarować na blasze dołączonej do wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem. Piec 25-30 minut.Ciepłe ciasto przekroić na trzy części.Włożyć do mniejszej formy aby dotykało jej ścianek, zalać
galaretką tak aby wsiąkła w ciasto. Czynność powtórzyć trzy
razy.Ciasto odłożyć do lodówki do stężenia.
Budyń ugotować na
mleku dodając do proszku łyżkę
kakao.Gorący
budyń wylać na ciasto.Można go udekorować odlaną polewą lub zużyć ją do innego wypieku lub deseru.Możemy upiec TRADYCYJNY murzynek:Etapy przygotowania są takie same, jak w punktach 1,3,4,5 ciasto przelewamy do natłuszczonej i wysypanej
mąką lub
bułką tartą formy (10 x 30 lub 20 x 20 ) i pieczemy około 35-40 minut, do suchego patyczka. Polewamy odlaną
czekoladą.Powiązane notki:Ciasto
kokosowe z
budyniemKruche ciasto ze
śliwkami,
budyniem i
beząWuzetka ( W-Z) z kremem
cytrynowymCiasto
serowo-
czekoladowe z kremem – ala Fale DunajuSernik z
suszonymi morelami