Wykonanie
Ciasto murzynek wszyscy znają, uwielbiają, aż się sama sobie dziwę, że w takiej klasycznej wersji jeszcze nie było go na moim blogu. Ale nic jeszcze straconego, bo właśnie wczoraj razem z Julką zrobiłyśmy murzynka w wersji klasycznej. Delikatny, miękki, wilgotny oblany polewą, pycha.MurzynekSkładniki na murzynka:5 łyżek dobrego
kakao1 kostka
margaryny1 i 1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
mleka (może być też
woda)2 szklanki
mąki4
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczeniaPrzygotowanie murzynka.Do garnka wlewamy
mleko, wsypujemy
cukier,
kakao oraz dodajemy
margarynę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu i rozpuszczeniu się wszystkich składników odlewamy szklankę polewy, będzie nam potrzebna do dekoracji murzynka. Resztę polewy schładzamy. Do przestudzonej polewy dodajemy
żółtka, mieszamy. Następnie dodajemy
mąkę przesiana z
proszkiem do pieczenia, również mieszamy. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z
białek. Delikatnie łączymy wszystkie składniki ze sobą. Gotowe ciasto na murzynka wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( u mnie blaszka 3/4 wielkości dużej, ale może też być duża blaszka). Murzynka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 45-50 minut. Upieczenie ciasta sprawdzamy patyczkiem, jak jest suchy patyczek cisto jest gotowe. Murzynka po upieczeniu studzimy na kratce. Po ostudzeniu ciasto oblewamy po wierzchu odłożoną polewą. Smacznego !!!