ßßß
(6-8 porcji)Składniki na ciasto:1 3/4 szklanki mąki1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru220 g zimnego masła, pokrojonego w drobną kostkę1/4 do 1/2 szklanki zimnej wodySkładniki na nadzienie:200 g truskawek, bez szypułek i pokrojonych w plasterki3 nektarynki, bez pestek i pokrojone w plasterki3 łyżki cukru1/3 szklanki dżemu morelowego2 łyżki wódkiśmietanka do posmarowania ciastacukier do posypania ciastaPrzygotowanie:W celu przygotowania ciasta, umieść mąkę, sól i cukier w pojemniku blendera lub w misce miksera, dodaj masło i mieszaj do uzyskania grudkowatej konsystencji. W trakcie mieszania wlewaj powoli wodę, aż powstanie jednolita kula.Wyjmij ciasto na blat, spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i przełóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij z lodówki, rozwałkuj na okrąg o grubości 0 , 5 cm i przełóż do formy o średnicy 22 cm (można pominąć i zostawić rozwałkowane na blaszce do pieczenia). Umieść ciasto w lodówce lub chłodnym miejscu na czas przygotowywania nadzienia.W celu przygotowania nadzienia, wymieszaj truskawki i nektarynki z cukrem i odstaw 10 minut, po czym odlej sok. W małym rondelku umieść dżem morelowy wraz z wódką, miesząc doprowadź do wrzenia, po czym zdejmij z ognia i odstaw.Umieść nadzienie na środku ciasta, załóż na nie brzegi ściskając gdzieniegdzie brzegi aby utworzyło ładną obręcz. Posmaruj owoce przygotowanym dżemem, posmaruj brzegi ciasta śmietanką i posyp od serca cukrem.Włóż tartę do nagrzanego do 180 oC i piecz przez 40 minut lub do ładnego zarumienienia.Smacznego!
English versionStrawberry and nectarine galette(4-6 servings)Ingredients for the dough:1 3/4 cups all-purpose flour1 teaspoon salt1 teaspoon sugar220 g unsalted butter chilled and cut into small cubes1/4 to 1/2 cup ice waterIngredients for the filling:200 g strawberries, sliced3 nectarines, sliced3 tablespoons sugar1/3 cup apricot jam2 tablespoon vodkaheavy cream for brushingsugar for sprinklingPreparation:To make the dough, place flour, salt, and sugar in a food processor or bowl in stand mixer. add butter, and process until the mixture resembles coarse meal. With machine running, add ice water and pulse until dough holds together without being wet or sticky.Flatten each ball into a disc and wrap in plastic. Transfer to the refrigerator and chill at least 1 hour. Remove from refrigerator, roll dough to an 0.5 cm thickness, transfer dough to a 22 cm pie pan (or alternately, skip the pan). Return pan to refrigerator while filling is being made.To make filling, toss strawberries and nectarines in sugar and set aside for ten minutes, drain. Place apricot jam and vodka in a small pan and stir to a gentle boil. Remove from heat and set aside.Pour filling on the center of the dough, fold and pinch edge over filling. Brush apricot glaze on top of fruit, and brush edge with heavy cream and sprinkle with sugar along the perimeter of the galette.Transfer galette to an oven and bake at 180 oC for about 40 minutes or until golden brown.Enjoy!
Share the post "Rustykalna tarta z truskawkami i nektarynkami / Strawberry and nectarine galette"


