ßßß
Autor: Małgorzata ZiółkowskaSkładniki na 40szt350g mąki tortowej250ml ciepłej wody1/2 łyżeczki soliDodatkowo:1 kg małych truskawek5łyżek cukruPrzygotowanie:Wszystkie składniki wyrobić w malakserze do czasu aż ciasto nie będzie przywierać do ścian misy. Następnie wyjąć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i podzielić ciasto na osiem równych kawałków. Jeden kawałek rozwałkować, resztę przykryć wilgotną ściereczką by nie wyschły.Z rozwałkowanego ciasta wykroić koła a na ich srodkach ułożyć po jednej niezbyt dużej świeżej truskawce. Połączyć boki ciasta, uformować pierożek i ułożyć w naczyniu do gotowania na parze wyściełanym wcześniej papierem do gotowania Saga.Z kolejnymi partiami ciasta postępować jak wyżej aż do wyczerpania. Gotować pierożki 15 minut.W czasie gotowania się pierożków resztę truskawek przełożyć do garnka, dodać cukier i gotować na wysokim ogniu do momentu zredukowania się płynu. Ugotowane pierożki polewamy słodkim sosem truskawkowym i dekorujemy świeżą truskawką.Smacznego:)