Wykonanie
Jedna z koleżanek mojego
męża z pracy lubi, podobnie do mnie, spędzać czas w kuchni:)Przekazała nam pięknie zapakowany zakwas
chlebowy z prostym przepisem na chlebek.
Co potrzebujemy:2,5 szklanki
mąki pszennej1,5 szklanki
mąki pełnoziarnistej (ja dałam razową)1 łyżeczka
cukru2 łyżeczki
soli2 szklanki
wody niegazowanejsłoik zakwasuziarna wedle uznania ( u mnie znalazły się:
słonecznik,
siemię lniane i
sezam)1.
Mąkę,
sól,
cukier wymieszać w misce.2. Dodać zakwas i
wodę i wymieszać dokładnie najlepiej drewnianą łyżką.3. Odłożył 3/4 słoika zakwasu. Zakwas zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Jak wyrośnie i zacznie opadać, zakręcić słoik i schować do lodówki - można go przechowywać 8 dni.4. Do miski dodajemy ziarna i mieszamy.5. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki i osypujemy na przykład ziarnami
sezamu.6. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 8-12 godzin. Jak ciasto wyrośnie do rantu foremki wkładamy je do NIENAGRZANEGO piekarnika i nastawiamy na 180 stopni. Pieczemy 70 minut. Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę i pozostawiamy do pełnego wystygnięcia. Dopiero wówczas możemy schować do chlebaka.Smacznego!