ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Bardzo łatwy w przygotowaniu, nie trzeba za wiele robić jedynie to czekać aż wyrośnie. Bardzo smaczny o miękkim, wilgotnym miękiszu. Długo zachowuje świezość. Piekłam go wieczorem a rano mile zaskoczył mnie wciąż chrupiąca skórką. Pycha !!! Przepis z bloga Gospodyni miejska.
Składniki : ( w przepisie jest podana 1/2 łyżeczki drożdży jeśli zakwas jest młody albo,żeby chleb szybciej urósł - ja nie polecam dodawać bo szybciej będzie sechł )
230 g zakwasu żytniego
500 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej
300 g ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
Do miski wkładamy wszystkie składniki. Miksujemy wszystko robotem z użyciem haków. Pod koniec można delikatnie zagnieść rękoma. Ciasto miksujemy lub zagniatamy do momentu aż składniki dobrze się połączą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Co 40 minut ciasto nalezy złożyć w kopertę - ja złożyłam dwukrotnie.
Po tym czasie ciasto przekładamy do koszyka do wyrastania chleba lub do durszlaka wczesniej wyłozonego scierką i opruszonego mąka. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 3 godziny.
Kolejno chleb przekładamy na blachę, nacinamy lub nie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250°C. Pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temp. do 230°C i pieczemy przez kolejne 20 minut. Upieczony bochenek powinien wydawać głuchy dzwiek po uderzeniu w spód.
Smacznego :)
W styczniu akcja odbywa się na blogu Kulunarne przygody Gatity
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/01/Chleb-pszenno-zytni-na-zakwasie.html