Wykonanie
Bardzo łatwy w przygotowaniu, nie trzeba za wiele robić jedynie to czekać aż wyrośnie. Bardzo smaczny o miękkim, wilgotnym miękiszu. Długo zachowuje świezość. Piekłam go wieczorem a rano mile zaskoczył mnie wciąż chrupiąca skórką. Pycha !!! Przepis z bloga Gospodyni miejska.
Składniki : ( w przepisie jest podana 1/2 łyżeczki
drożdży jeśli zakwas jest
młody albo,żeby
chleb szybciej urósł - ja nie polecam dodawać bo szybciej będzie sechł )230 g zakwasu żytniego500 g
mąki pszennej100 g
mąki żytniej300 g ciepłej
wody1 łyżeczka
cukru1 łyżka
soliDo miski wkładamy wszystkie składniki. Miksujemy wszystko robotem z użyciem haków. Pod koniec można delikatnie zagnieść rękoma. Ciasto miksujemy lub zagniatamy do momentu aż składniki dobrze się połączą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Co 40 minut ciasto nalezy złożyć w kopertę - ja złożyłam dwukrotnie.Po tym czasie ciasto przekładamy do koszyka do wyrastania
chleba lub do durszlaka wczesniej wyłozonego scierką i opruszonego
mąka. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 3 godziny.Kolejno
chleb przekładamy na blachę, nacinamy lub nie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250°C. Pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temp. do 230°C i pieczemy przez kolejne 20 minut. Upieczony bochenek powinien wydawać głuchy dzwiek po uderzeniu w spód.Smacznego :)W styczniu akcja odbywa się na blogu Kulunarne przygody Gatity