Wykonanie
Zakwas czeka, więc czas na przygotowanie
chleba żytniego na zakwasie. Taki prawdziwy wiejski bochenek, bez dodatku
drożdży. Chlebek długo wyrasta, więc przepis jest dla tych cierpliwych. Naprawdę warto jednak się poświęcić i poczekać, gdyż
chleb jest wyśmienity.
Składniki:- szklanka
mąki żytniej- 5 szklanek
mąki pszennej- szklanka zakwasu żytniego- szklanka ciepłej
wody- 1 łyżeczka
soli- 1 łyżeczka
cukruPrzygotowanie:Zakwas połączyć z
cukrem i
wodą, wymieszać. Suche składniki połączyć, dodać do zakwasu i wyrobić gładkie ciasto. Powinno to trwać około 15 minut. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej delikatnie
olejem i zostawić na około 3 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, uformować bochenek i przełożyć do koszyczka
chlebowego obsypanego
mąką. Odstawić na około 12 godzin do wyrośnięcia - najlepiej na noc, wtedy czekanie trwa jakby krócej :) Ja nie mam niestety koszyczka do wyrastania
chleba, dopiero planuję jego zakup, więc bochenek przełożyłam ponownie do miski, tym razem jednak do posmarowanej
olejem i obficie wysypanej
mąką. Po wyrastaniu
chleb przełożyć na blaszkę, piekarnik nagrzać do 230 stopni i spryskać
wodą celem nawilżenia powietrza. Wstawić chlebek i piec około 15 minut,
potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 25-30 minut. Wiele jednak zależy od piekarnika, więc należy pod koniec pieczenia obserwować kolor skórki i pilnować, aby
chleb się nie spalił. Bochenek studzimy na kratce.