ßßß
SkładnikiZaczyn:mąka pszenna, 65 grammąka żytnia, 5 gramletnia woda, 50 mililitrówaktywny zakwas, 2 łyżkiCiasto właściwe:cały zaczynmąka pszenna, 360 grammąka żytnia, 20 gramletnia woda, 250 mililitrówsól, 1 łyżeczkacukier, 1 łyżeczkasuche drożdże, 3 gramySposób przygotowania1. Wszystkie składniki na zaczyn połączyć. Miskę zakryć szczelnie folią. Zostawić na 12-24 godziny.2. Z zaczynu i pozostałych składników zarobić gładkie ciasto. Wyrabiać przez 10 minut. Zostawić na 5 minut, żeby odpoczęło i wyrabiać kolejne 5 minut. Przełożyć do miski obsypanej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny lub do podwojenia objętości.3. Ciasto jeszcze raz delikatnie wyrobić. Rozpłaszczyć, a następnie boki ściągnąć do góry, tworząc sakiewkę. Czynność powtórzyć 2-3 razy. Bochenek przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia spojeniem do dołu. Przykryć ściereczką i zostawić na 20-30 minut do ponownego rozrostu.3. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 220 stopni. Piec przez 40-45 minut.web host