ßßß Cookit - przepis na Crusty hard rolls na zakwasie - Buszująca w kuchni

Crusty hard rolls na zakwasie - Buszująca w kuchni

nazwa

Wykonanie

Składniki
mąka pszenna, 400 gram
mąka żytnia, 20 gram
zakwas, 3 ł­yżki
drożdże, 4 gramy
letnia woda, 220 mililitrów
sól, 1 i 1/2 łyżeczki
cukier, 1 i 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania
1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Wyrabiać przez 10 minut. Zasypać mąką, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
2. Ciasto podzielić na 8 równych części. Aby bułeczki miały ładny kształt i rosły w górę należy postępować w następujący sposób: każdą z części rozpłaszczyć na placuszek, następnie boki ściągnąć do góry (na kształt sakiewki), znowu placuszek i znowu sakiewka. Dopiero wtedy formować podłużne bułki i układać na blaszce wyłożonej papierem. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego napuszenia (około pół godziny). Zrobić głębokie nacięcia na środku każdej bułeczki.
3. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 220 stopni przez 15-20 minut.
Źródło:http://buszujacawkuchni.pl/crusty-hard-rolls-na-zakwasie