ßßß
Składnikimąka pszenna, 400 grammąka żytnia, 20 gramzakwas, 3 łyżkidrożdże, 4 gramyletnia woda, 220 mililitrówsól, 1 i 1/2 łyżeczkicukier, 1 i 1/2 łyżeczkiSposób przygotowania1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Wyrabiać przez 10 minut. Zasypać mąką, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.2. Ciasto podzielić na 8 równych części. Aby bułeczki miały ładny kształt i rosły w górę należy postępować w następujący sposób: każdą z części rozpłaszczyć na placuszek, następnie boki ściągnąć do góry (na kształt sakiewki), znowu placuszek i znowu sakiewka. Dopiero wtedy formować podłużne bułki i układać na blaszce wyłożonej papierem. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego napuszenia (około pół godziny). Zrobić głębokie nacięcia na środku każdej bułeczki.3. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 220 stopni przez 15-20 minut.