ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenno- żytni na zakwasie ze słonecznikiem

Chleb pszenno- żytni na zakwasie ze słonecznikiem

nazwa

Wykonanie

Pyszny, banalnie prosty a przy tym niezwykle efektowny chlebuś;) Z wierzchu idealnie chrupka skórka a środek mięciutki, delikatny i niezwykle puszysty. Dodatek słonecznika jest dla nas strzałem w 10;) Taki chlebek mogłabym jadać codziennie;) Na drugi dzień również idealny;) Przepis pochodzi ze strony www.chleby.info . Serdecznie polecam;)
Składniki zaczyn:
100 gram aktywnego zakwasu (przepis na zakwas znajdziecie tutaj)
130 gram mąki żytniej typ 2000
250 gram letniej wody
Ciasto właściwe:
cały zaczyn
500 gram mąki pszennej
350 ml letniej wody
100 gram ziaren słonecznika łuskanego
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
Wykonanie: Dnia poprzedzającego planowane pieczenie chleba przygotowujemy zaczyn. W tym celu w dużej czystej misce mieszamy aktywny zakwas z maka żytnią i letnią wodą. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na minimum 12 godzin, najlepiej jednak zaczyn odstawić na 16 godzin. Po tym czasie przygotowany zaczyn mieszamy z mąką, wodą, solą, cukrem i ziarnami słonecznika. Całość mieszamy drewnianą łyżką przez około 5 minut. Ciasto mieszamy łyżką bo ciasto jest bardzo luźne więc nie będzie możliwe wyrobienie ciasta rękami. Boki i spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną blaszkę wykładamy gotowe ciasto (powinno ono sięgać połowy wysokości blaszki), przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto odpowiednio wyrośnie wkładamy je do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez około 45 minut. Upieczony chleb powinien wydawać głuchy dźwięk. Studzimy.
Smacznego;)
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2014/10/chleb-pszenno-zytni-na-zakwasie-ze.html