Wykonanie
Pyszny, banalnie prosty a przy tym niezwykle efektowny chlebuś;) Z wierzchu idealnie chrupka skórka a środek mięciutki, delikatny i niezwykle puszysty. Dodatek
słonecznika jest dla nas strzałem w 10;) Taki chlebek mogłabym jadać codziennie;) Na drugi dzień również idealny;) Przepis pochodzi ze strony www.
chleby.info . Serdecznie polecam;)
Składniki zaczyn:100 gram aktywnego zakwasu (przepis na zakwas znajdziecie tutaj)130 gram
mąki żytniej typ 2000250 gram letniej
wodyCiasto właściwe:cały zaczyn500 gram
mąki pszennej350 ml letniej
wody100 gram
ziaren słonecznika łuskanego2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
cukruWykonanie: Dnia poprzedzającego planowane pieczenie
chleba przygotowujemy zaczyn. W tym celu w dużej czystej misce mieszamy aktywny zakwas z
maka żytnią i letnią
wodą. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na minimum 12 godzin, najlepiej jednak zaczyn odstawić na 16 godzin. Po tym czasie przygotowany zaczyn mieszamy z
mąką,
wodą,
solą,
cukrem i
ziarnami słonecznika. Całość mieszamy drewnianą łyżką przez około 5 minut. Ciasto mieszamy łyżką bo ciasto jest bardzo luźne więc nie będzie możliwe wyrobienie ciasta rękami. Boki i spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną blaszkę wykładamy gotowe ciasto (powinno ono sięgać połowy wysokości blaszki), przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto odpowiednio wyrośnie wkładamy je do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez około 45 minut. Upieczony
chleb powinien wydawać głuchy dźwięk. Studzimy.Smacznego;)