Wykonanie
Kolejny w ostatnim czasie orkiszowo-żytni na zakwasie. A to wszystko za sprawą e-
mąka.pl . Dostarczyli mi tyle
mąki, że pewnie mógłbym jakiś magazyn otworzyć, czy inny sklep :) No więc co mam robić? Piekę i piekę...Przepis podpatrzyłem na blogu Nasze życie od kuchni (i oczywiście jak zawsze poddałem drobnym modyfikacjom). Z początku nie bardzo się zorientowałem w ilości składników i dopiero
potem się ogarnąłem, że wyjdą mi z tego 3 bochenki, hehe. Ale nie ma problemu, dwa zamroziłem (w
sumie często tak robię) - będą na później.Zaczyn:100 g zakwasu100 g
mąki żytniej typ 72050 g
mąki żytniej typ 2000150 ml
wodyZakwas oczywiście musi być aktywny, czyli dokarmiony 8-12 godzin wcześniej. Mieszamy wszystkie składniki łyżką, aż uzyskamy jednolitą gładką masę, przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin."Zasmażka":150 g
mąki żytniej typ 720350 ml
wodyMąkę prażymy na suchej patelni pilnując żeby się nie przypaliła. Przesypujemy do miski i zalewamy
wodą. Mieszamy dokładnie żeby grudek nie było, aż wszystko wymieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin.Ciasto właściwe:zaczynzasmażka480 ml
wody3 łyżeczki
soli3 łyżeczki
cukru500 g
mąki orkiszowej typ 850500 g
mąki żytniej typ 720Mieszamy ciasto przez 10 minut. Niestety będzie się paskudnie kleiło, ale takie ma być. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 5 godzin do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia (ciasto się naprawdę klei więc papier do pieczenia będzie najlepszą opcją. Myślę, że nawet do natłuszczonych foremek może
chleb przywrzeć) i zostawiamy pod przykryciem na kolejne 3 godziny.Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni i pieczemy
chleby przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut.Smacznego!
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)